τον χρόνο δίνουν καθημερινά γιατροί και ερευνητές ώστε να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς από τη νόσο COVID-19.
Κορονοϊός θεραπεία φάρμακο: Η υδροχλωροκίνη, μια δραστική ουσία που εμπεριέχεται σε πολλά εγκεκριμένα σκευάσματα για την ελονοσία, τον ερυθηματώδη λύκο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (οξεία και χρόνια) έχει τεθεί στη διάθεση των γιατρών ως πιθανή θεραπεία έναντι του νέου κορoνοϊού SARS-CoV-2. Κλινικές μελέτες είναι σε εξέλιξη

Η υδροχλωροκίνη βρέθηκε στο στόχαστρο των επιστημόνων όταν την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Ντιντιέ Ραούλ, ανακοίνωσε ότι σε μικρής κλίμακας μελέτη (με τη συμμετοχή μόλις 24 ατόμων) εξαφάνισε τον ιό από τον οργανισμό των ασθενών. Συγκεκριμένα, η ημερήσια λήψη υδροχλωροκίνης (600mg) έχει ευρέος φάσματος αντι-ιϊκή και αντιφλεγμονώδη δράση, στη νόσο COVID-19. Με βάση τις αναφορές του Δρ Ραούλ αλλά συναδέλφων του από την Κίνα, η χρήση του φαρμάκου συνοδεύεται από μεγαλύτερη πτώση του πυρετού, βελτίωση των παρατηρούμενων βλαβών στους πνεύμονες στην αξονική τομογραφία, γρηγορότερη ανάρρωση και μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικοποίησης του ιικού φορτίου, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.Το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα κινητοποίησε άμεσα τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν στο πορτφόλιο τους σκευάσματα υδροχλωροκίνης, να προχωρήσουν σε δέσμευση ποσοτήτων τόσο προς έρευνα όσο και προς άμεση χορήγηση σε ασθενείς με COVID-19. Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της χώρaς να επισπεύσει τις διαδικασίες έγκρισης σκευασμάτων υδροχλωροκίνης ως θεραπεία έναντι του SARS-CoV-2.

Ο Δρ Ραούλ έχει ήδη εξασφαλίσει επαρκείς δόσεις υδροχλωροκίνης για να εκπονήσει μελέτη σε 800 Γάλλους πολίτες, στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 3.000 ασθενών σε Ευρώπη και Κίνα. Παράλληλα, στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι ξεκινούν άμεσα δοκιμές υδροχλωροκίνης σε ασθενείς θετικούς στον SARS-CoV-2, επικαλούμενος την γαλλική προκαταρκτική μελέτη. «Θεωρητικά το φάρμακο φαίνεται να είναι επιβοηθητικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Andrew Cuomo το Σάββατο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο FDA στέλνει 10.000 υδροχλωροκίνης στη Νέα Υόρκη για τη θεραπεία ασθενών με νόσο COVID-19. «Η χορήγηση θα ξεκινήσει άμεσα σε συνεργασία με τα νοσοκομεία, τους γιατρούς και τις οικογένειες των ασθενών», εξήγησε ο κ.Cuomo. Στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης έχει ήδη ξεκινήσει σχετική κλινική δοκιμή.
Τέλος, ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιολογίας και Μολυσματικών Νόσων των ΗΠΑ, υπενθυμίζει ότι μπορεί η υδροχλωροκίνη να είναι παλιό και γνωστό φάρμακο (υπάρχει από τη δεκαετία του ’50) αλλά έχει και παρενέργειες, όπως κεφαλαγλίες, ζάλη και διάρροια «συνεπώς δεν είναι ένα φάρμακο που οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν με κλειστά μάτια»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ