Την ανάγκη για θέσπιση ενός Κοινωνικού Μισθού φέρνει στο προσκήνιο από τον πολιτικό του σχεδιασμό, ως πρόταση, ο ΣΥΡΙΖΑ, στ» πλαίσιο ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.

Πρόκειται για ένα πλήρως επεξεργασμένο πρόγραμμα από την αξιωματική αντιπολίτευση, το οποίο είναι καινοτόμο και σχεδιασμένο να απευθύνεται σε κάθε πολίτη ξεχωριστά, αλλά και για κάθε περίσταση (οικονομική κατάρρευση, πανδημίες, φυσικές καταστροφές).

Συνεπώς, ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να καλύψει ανθρώπους που θα βρίσκονταν ή θα βρεθούν σε ανάγκη σε κάθε συνθήκη, όπως, για παράδειγμα, στην οικονομική κρίση χρέους του 2010, στη σημερινή πανδημική ή σε μια καταστροφή, όπως αυτή που συντελέστηκε εξαιτίας του «Ιανού» στα Επτάνησα και την Καρδίτσα.

Ένα από τα «παρακλάδια» αυτού του εγχειρήματος είναι και το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, το οποίο αποτέλεσε και μία από τις 11 προτάσεις του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη στις 19 Σεπτεμβρίου.

Ωφελημένοι 4 εκατ. πολίτες
Το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, όπως παρουσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, ορίζει ότι αν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού ανήκει σε μία από αυτές τις κατηγορίες, ολόκληρο το νοικοκυριό μπαίνει στο εισόδημα έκτακτης ανάγκης και λαμβάνει κάθε μήνα 400 ευρώ ο αρχικός δικαιούχος, 200 ευρώ κάθε ενήλικο μέλος και 100 ευρώ κάθε παιδί. Εξαιρούνται μόνον τα μέλη που δεν είδαν καμία αλλαγή στα εισοδήματα τους. Συνολικά, θα μπορούσαν να ωφεληθούν 4 εκατομμύρια πολίτες με κόστος 3,5 δισ. ευρώ για τέσσερις μήνες.Το παραπάνω έρχεται ως απάντηση στις μεγάλες οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση της πανδημίας και από την επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. να αφήσει εκτός μέτρων μια σειρά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μελέτησε διεξοδικά ποια νοικοκυριά επλήγησαν από την πανδημία και δεν έχουν πάρει καμία ενίσχυση, διαπίστωσε ότι επρόκειτο για 1,9 εκατομμύρια νοικοκυριά, όταν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης καλύπτει 270.00. Άρα έπρεπε να καταργηθεί η εισοδηματική παράμετρος του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και να προσδιοριστούν τα στρώματα που θίγονται, όπως άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (με μπλοκάκι ή εργόσημο), εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι στον πολιτισμό, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, άτομα με αναπηρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ