Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από το μέτωπο των ιογενών λοιμώξεων και της επίδρασης που αυτοί έχουν στην κοινωνία, αλλά και τα δημόσια νοσοκομεία. Την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) έδειξε πως η χώρα μας είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη σε κρούσματα και νοσηλείες, ενώ μία μέρα αργότερα η ΠΟΕΔΗΝ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων και την πληρότητα των ΜΕΘ.Σύμφωνα με στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, τα οποία επικαλείται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι διαθέσιμες κλίνες Covid και non Covid σε όλη τη χώρα τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια νοσοκομεία είναι μόλις 189.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, «οι ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ ημέρα με την ημέρα αυξάνονται, την ώρα που αναμένεται μεγαλύτερη έξαρση της γρίπης, του κορωνοϊού και άλλων λοιμώξεων μέσα στους επόμενους δυο μήνες».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η εικόνα σήμερα στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων διαμορφώνεται ως εξής:

Οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ συνολικά είναι 956, οι 55 εκ των οποίων είναι ΜΕΘ για παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί πως στις 5/1/2023 είχαμε σε λειτουργία 1.150 κλίνες ΜΕΘ και κατειλημμένες τις 943, εκ των οποίων 141 ασθενείς ήταν Covid-19 περιστατικά.
Από αυτές τις 956 κλίνες, 734 κλίνες ΜΕΘ διατίθενται για non Covid-19 περιστατικά και 222 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 περιστατικά.

Επιπλέον, το σύστημα νοικιάζει 209 κλίνες ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία για non Covid-19 περιστατικά. Συνολικά, λοιπόν, διαθέτει 1165 κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες νοσηλεύονται 976 περιστατικά. Από τα 976 περιστατικά σε ΜΕΘ: τα 808 είναι non Covid-19 και τα 168 Covid-19.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ