ΗΠΑ Τουρκία Ελλάδα: Πρωτοβουλία φέρεται να σχεδιάζουν να αναλάβουν το επόμενο διάστημα οι ΗΠΑ μετά και τη συμφωνία με την Τρίπολη στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της ένταση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΗΠΑ Τουρκία Ελλάδα: Την πληροφορία αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Καθημερινή υποστηρίζοντας ότι στη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ έγιναν κατανοητές οι ανησυχίες της Αθήνας. Μάλιστα όπως σημειώνεται ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ να ενεργοποιήσει την προσωπική σχέση που έχει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να τερματιστεί το κλίμα αστάθειας. Στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τον Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να εξήγησε αναλυτικά τι θα σήμαινε η έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δη στα ελληνικά νησιά και όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα επισήμανε στον αμεφρικανό πρόεδρο πως γνωρίζει ότι ο Ερντογάν είναι φίλος του και πρέπει να του μεταφερθεί πως αν κάνει κάποια κίνηση, θα αναγκαστεί να κάνει κι εκείνος.

Προσωπική μεσολάβηση
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου και το OPEN TV, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περιλαμβάνονταν στη συζήτηση των δύο ηγετών. Μάλιστα σε αυτήν την ενότητα έβαλαν τόσο το Κυπριακό όσο και το θέμα της Λιβύης με την αμερικανική πλευρά δηλώνει τα εξής:

Είμαστε ανήσυχοι για την ανακήρυξη οικονομικής ζώνης από την Τουρκία και τη Λιβύη
Ακούσαμε την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη για διπλωματική λύση με την Τουρκία
Ο πρόεδρος Τραμπ πάντα υποστηρίζει διπλωματικές λύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ενημερώνοντας, μέσω τηλεδιάσκεψης παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας επιβεβαίωσε ότι αποτέλεσαν αντικείμενο της συνομιλίας Μητσοτάκη – Τραμπ, μαζί με το Κυπριακό και το «Μνημόνιο» Κατανόησης Άγκυρας – Τρίπολης. «Είμαστε ανήσυχοι για την ανακήρυξη οικονομικής ζώνης από την Τουρκία και τη Λιβύη. Ακούσαμε όμως κι από τον κ. Μητσοτάκη την επιθυμία για διπλωματία με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος πάντα το υποστηρίζει. Οι άνθρωποί μας επί του εδάφους εργάζονται για να το διευκολύνουν. Είναι κάτι που θέλουμε να δούμε να αναπτύσσεται στους επόμενους δυο μήνες», τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ