Σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (επίδομα 534 ευρώ) στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Δεκέμβριο του 2020.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 325,7 εκατ. ευρώ και αφορά 645.054 δικαιούχους, σε 168.199 επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας από εργοδότες και εργαζόμενους (και μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση) καθώς και ορθών επαναλήψεων για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.

Για τον Οκτώβριο, η σχετική προθεσμία εκπνέει σήμερα, για τον Νοέμβριο η προθεσμία αφορά στην περίοδο 12/1/2021-14/1/2021. Για τον Δεκέμβριο του 2020, οι ανωτέρω δηλώσεις αναστολής συμβάσεων μπορούν να υποβληθούν από 15/1/2021 έως 18/1/2021.Εκκρεμεί η πληρωμή του τελευταίου τμήματος του Δώρου Χριστουγέννων για τους 645.054 εργαζόμενους, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας έδωσε δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας για την υποβολή δηλώσεων αναστολών από εργοδότες και εργαζόμενους στο σύστημα “Εργάνη” για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Μπορούν να υποβληθούν αρχικές δηλώσεις μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση καθώς και ορθές επαναλήψεις μόνο για αύξηση του χρόνου αναστολής.

Εντός Ιανουαρίου και πάντως σίγουρα προς το τέλος του μήνα (αν όχι τον Φεβρουάριο) δεν αποκλείεται να πληρωθεί και η εφάπαξ επιδότηση των 400 ευρώ στους δικαιούχους – επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, υγειονομικούς, γεωτεχνικούς, δικαστικούς επιμελητές κ.α). Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα περιλαμβάνει αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς και εισοδηματικά κριτήρια, ενώ εκτός της επιδότησης μένουν οι αυτοαπασχολούμενοι που εργάζονται παράλληλα ως μισθωτοί. Αναμένεται ωστόσο η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα προσδιορίζει όλες τις λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ