Μειωμένος για τους περισσότερους και «φουσκωμένος» για λίγους είναι ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που «έστειλε» η ΑΑΔΕ σε πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του φόρου ακινήτων στο Taxisnet ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος ο φόρος κινείται σε τρεις ταχύτητες καθώς:8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος λιγότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών
Για το 13% ο φόρος είναι αμετάβλητος
Για 7-8% προκύπτουν επιβαρύνσεις. Μάλιστα, υψηλότερος είναι ο λογαριασμός για περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου οι περιοχές τους εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
Η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει από το τέλος Μαΐου και θα γίνει σε έως 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.Το νέο εκκαθαριστικό είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς παρέχεται πλήρη εικόνα σχετικά με το ποσό του φόρου που αναλογεί στην αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου και το τελικό που προκύπτει μετά τις μειώσεις ή τις προσαυξήσεις του φόρου.

Τα βήματα για να δείτε το εκκαθαριστικό
Οι φορολογούμενοι μπορούν να βρουν το νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ ακολουθώντας έξι βήματα:myAADE.

  1. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  2. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  3. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  4. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.
  5. Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ