Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός Κρίστερσον προσπάθησε με δηλώσεις του να διασώσει τις διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το να γίνουμε εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, γρήγορα μέλη του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ξεκάθαρα ότι επιδιώκει να επαναληφθεί ο διάλογος με την Τουρκία, κατηγορώντας τους «προβοκάτορες» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την σουηδική υποψηφιότητα.

Είναι προφανές ότι η σουηδική κυβέρνηση επιχειρεί να κατευνάσει την Άγκυρα, μιλώντας για «φρικτές ισλαμοφοβικές προκλήσεις». Ο Ερντογάν, όμως, δεν αρκείται σε δηλώσεις. Θέλει να οι σουηδικές αρχές να του παραδώσουν μαζικά αντιφρονούντες, κάτι ισοδυναμεί με πολιτικό εξευτελισμό και της κυβέρνησης και της Σουηδίας συνολικά. Από την άλλη πλευρά και οι Σκανδιναβοί και οι Αμερικανοί επείγονται να τελειώνουν με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αλλά ο δρόμος μοιάζει προς το παρόν τουλάχιστον υπονομευμένος.

Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει προς το παρόν το ενδεχόμενο να ανάψει προσεχώς πράσινο φως για την υπόθεση των F-16, γεγονός που αναμφίβολα προσφέρει πολύτιμο χρόνο στην Ελλάδα, η οποία παραλαμβάνει τακτικά και αναβαθμισμένα F-16 (ένα την εβδομάδα) και υπερσύγχρονα Rafale. Ενισχύοντας περαιτέρω την αεροπορική υπεροχή της απομακρύνει το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να στήσει κάποιο θερμό επεισόδιο στην προεκλογική περίοδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ