Ελληνοτουρκικά: Στρατιωτική κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες γύρω από το Oruc Reis σύμφωνα με το πρακτορείο dha ενώ την είδηση μετέδωσε στην Ελλάδα η Μαρία Ζαχαράκη για το OPEN TV. Ειδικότερα το πρακτορείο σημειώνει ότι έχουν συγκεντρωθεί φρεγάτες, αντιτορπιλικά, κορβέτες και πλοία διάσωσης, αναφέρεται ότι έρχονται και ελικόπτερα ανεφοδιασμού των συγκεκριμένων πλοίων ενώ υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή ανάμεσα στην Αττάλεια και το Καλκάν.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες αφότου το τουρκικό ερευνητικό σύμφωνα με το onalert.gr έχει σπάσει το «φράγμα» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Όπως σημειώνει και το militaire.gr, μπορεί το Oruc Reis να έχει κλείσει τον πομπό AIS εδώ και ώρες, σύμφωνα με την πάγια πειρατική πρακτική της Τουρκίας, όμως το συνοδευτικό του ATAMAN βρίσκεται πολύ κάτω από τα 12 νμ από το Καστελλόριζο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς πλέει σε απόσταση μεταξύ 9,25 μιλίων από το Καστελόριζο και 8,98 μίλια από τη Στρογγύλη! Προφανώς κοντά βρίσκεται και το Oruc Reis.Από ελληνικής πλευράς, το πλοίο και τα συνοδευτικά του παρακολουθούνται στενά τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία ώστε να παρέμβουν αν τους ζητηθεί, όσο και από τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας που βρίσκεται σε 24ωρο διαρκή συναγερμό τις τελευταίες ημέρες.Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, ενώ σχολιάζοντας τη στάση της ΕΕ, είπε ότι σαφώς θα πρέπει να υπάρξει εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία από τα ευρωπαϊκά κράτη και το θέμα αυτό τέθηκε από τον πρωθυπουργό, στη Σύνοδο Κορυφής.

Όσον αφορά στο τι θα κάνει η Ελλάδα αν το Oruc Reis έφτανε στα 12 ή στα 6 ναυτικά μίλια, απάντησε λακωνικά, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ