Περιστατικά της υποπαραλλαγής Όμικρον βρέθηκαν σε ελέγχους στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» – Φόβοι ότι πρόκειται για ακόμη πιο μεταδοτική έκδοση της Omicron
Εντοπίστηκαν δύο ύποπτα κρούσματα ως φέροντα την υποπαραλλαγή BA.2 της μετάλλαξης Omicron στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».Για το θέμα αναμένεται σχετική ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα δείγματα των ταξιδιωτών έχουν σταλεί προς γονιδιωματική ανάλυση, στο ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.Η υποπαραλλαγή του στελέχους Omicron BA.2, έχει λάβει το παρατσούκλι «stealth Omicron», καθώς φαίνεται να περνά κάτω από τα ραντάρ ανίχνευσης των διαγνωστικών εργαλείων όπως ακριβώς τα αεροσκάφη stealth, εγείροντας φόβους ότι πρόκειται για μια ακόμη πιο μεταδοτική έκδοση της Omicron που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερα επιδημικά κύματα της COVID-19 παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η Omicron (B.1.1.529), έχει τρία κύρια «υποστρώματα», τα BA.1, BA.2 και BA.3. Από τις 23 Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν εργαστηριακά ήταν BA.1. Αλλά τώρα, η άνοδος του BA.2 στη Δανία και αλλού (όπως στο Ισραήλ, το Βέλγιο και την Ινδία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην Ελλάδα) υποδηλώνει ότι το BA.2 μπορεί να ξεπεράσει το BA.1.Χθες Πέμπτη, η Δανία ανέφερε ότι το υποστέλεχος BA.2 της Omicron αντιπροσωπεύει σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας και γρήγορα εκτοπίζει το BA.1. Η Δανία ανέφερε ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, το BA.2 από το 20% των μολύνσεων COVID-19 στη Δανία έφτασε να αφορά στο 45%. Την ίδια περίοδο, τα κρούσματα COVID στη Δανία έφτασαν σε υψηλά επίπεδα. Η Δανία καταγράφει πάνω από 30.000 νέα κρούσματα ημερησίως αυτή την εβδομάδα, δέκα φορές περισσότερα κρούσματα από τις κορυφές στα προηγούμενα κύματα.Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το υποστέλεχος BA.2 της Omicron μπορεί να έχει 28 μοναδικές μεταλλάξεις σε σύγκριση με το BA.1, ακόμη και όταν τα δύο αυτά στελέχη έχουν κοινές 32 μεταλλάξεις.Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το BA.2 είναι τόσο διαφορετικό από το αρχικό στέλεχος της Omicron που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να το χαρακτηρίσει ως παραλλαγή ανησυχίας – που προορίζεται για παραλλαγές που δείχνουν αυξημένη μεταδοτικότητα, μεταξύ άλλων παραγόντων – και να του δώσει το δικό του όνομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ