Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην κρίση στην Ουκρανία. «Μία σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανέναν νικητή, θα είμαστε όλοι χαμένοι» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και επισήμανε ότι «η Ελλάδα ακούει με προσοχή τις ανησυχίες της Ρωσίας».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην τουρκική απειλή, κάνοντας ειδική αναφορά στην στρατιά του Αιγαίου που διατηρεί η Τουρκία απέναντι από τα ελληνικά νησιά αλλά και στην απειλή πολέμου από την Άγκυρα, το casus belli που κραδαίνει το τουρκικό καθεστώς σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και την UNCLOS.

Έχοντας δίπλα του τον πανίσχυρο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η συμφωνία για την παραχώρηση των Δωδεκανήσων αφορούσε την Ρωσία, όχι την Τουρκία και οι διατάξεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είχε σκοπό να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Ρωσίας.

«Θα είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στη δημιουργία των συνθηκών διευθέτησης των διαφορών με την Τουρκία» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Πρόκειται για την πέμπτη δια ζώσης συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών από το 2019, με πιο πρόσφατη εκείνη στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μ. Θάλασσα στις 24 Μαΐου 2021.

«Συναντήθηκα με τον ομόλογό μου της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Πραγματοποιήσαμε μια παραγωγική συζήτηση για την προώθηση των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο των ιστορικών δεσμών Ελλάδας – Ρωσίας, την ασφάλεια στην Ευρώπη και την κατάσταση σε Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ