Δένδιας για ελληνοτουρκικά: Θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι
Στη διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα (3-5 Ιουνίου), μίλησε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμησή ότι Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν, φέτος, ένα ήσυχο καλοκαίρι.

Παράλληλα σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «το κλίμα είναι ένα κλίμα διαχείρισης των σημαντικών διαφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όμως οι διαφορές αυτές υπάρχουν και η Ελλάδα θα συνεχίσει να τις υπογραμμίζει».

Παράλληλα, τόνισε ότι ήταν μια τελείως διαφορετική επίσκεψη και πρόσθεσε: «Ηταν διαφορετικό διότι οι διαφορές είχαν ξεκάθαρα διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο και επαναλήφθηκαν και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Αγκυρα έχει καταλάβει ότι ανεξάρτητα από τα αν υπάρχουν διαφωνίες και εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις, οφείλει να λειτουργεί εντός του πλαισίου και να μην προκαλεί την άλλη πλευρά, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. «Οι διαφορές υπάρχουν, είναι εκεί. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αποστεί στο μέλλον από την παραβατικότητα που θα μας επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα να τις συζητήσουμε και ίσως κάποια στιγμή, αν η Τουρκία μεταβάλλει απόψεις, να τις επιλύσουμε», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον εναγκαλισμό που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι λόγω του επεισοδίου που υπήρξε στην Αγκυρα, ο κ. Τσαβούσογλου ήθελε να δείξει ότι η προσωπική σχέση δεν έχει επηρεαστεί.

Αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι βάσει του δικαίου της θάλασσας και της UNCLOS η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα. «Θα το κάνει η χώρα όταν το κρίνει, όταν αυτό υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ