Θύελλα προκάλεσε στην Άγκυρα η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. «Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις – οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς – πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, τόνισε πως «καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος επαναλαμβάνει τις συκοφαντίες εχθρών της Τουρκίας, που το μόνο που θέλουν είναι να βλάψουν τη χώρα μας. Συνιστούμε στον Αμερικανό πρόεδρο να κοιτάξει τη δική του ιστορία και το παρόν».«Απορρίπτουμε την εκτίμηση του Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915, η οποία αποτελεί ένδειξη της παραχάραξης της ιστορίας για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτή η δήλωση, η οποία βασίζεται στους αβάσιμους ισχυρισμούς των Αρμενίων και αγνοεί τα δεινά και τον πόνο των Τούρκων που δολοφονήθηκαν από τους Αρμένιους αντάρτες, δεν έχει καμία αξία έναντι του έθνους και της ιστορίας μας. Τα αρχεία μας είναι ανοιχτά σε όσους το επιθυμούν», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter:

«Τα λόγια δεν αλλάζουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία. Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό».«Η δήλωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν έχει ούτε νομική ούτε ηθική εξουσία να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει αξία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση σημειώνει:

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915 που έγινε στις 24 Απριλίου υπό την πίεση ακραίων αρμενικών αντι-τουρκικών κύκλων.
Είναι σαφές ότι η εν λόγω δήλωση δεν έχει καμία επιστημονική και νομική βάση, ούτε στηρίζεται σε στοιχεία. Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν πληρείται καμία από τις προϋποθέσεις για τη χρήση του όρου «γενοκτονία», όπως ορίζεται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο.

Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα πολιτικά κίνητρα της κάθε περιόδου, των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις τους. Μια τέτοια στάση αποτελεί χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας.

Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ