Σε αποκαλύψεις για το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, που έγινε στις 15 Ιουλίου 2016, προχώρησε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Μιλώντας στο Mega, σχολίασε την ετοιμότητα της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι υπήρχε η πληροφορία ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα στην Τουρκία.

«Υπήρχε πληροφορία ότι έγινε μία συνάντηση του Χουλουσί Ακάρ με τον διευθυντή της ΕΥΠ, ο οποίος του είπε ότι ακούγεται αυτό. Φώναξε τους αρχηγούς, τους είπε για το ενδεχόμενο και εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα. Το βράδυ που άρχισε να εξελίσσεται το πραξικόπημα, προσπάθησα να επικοινωνήσω, δεν υπήρχαν τηλέφωνα. Παρακολουθούσαμε τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξέραμε ότι είναι σε ένα ξενοδοχείο και κάποια στιγμή είδαμε και ένα αεροπλάνο, το οποίο ερχόταν να τον παραλάβει», ανέφερε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας.Σε ερώτηση σχετική με το αν η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει ελικόπτερο στη γειτονική χώρα για να παραλάβει τον Τούρκο πρόεδρο, εάν αυτό κρινόταν αναγκαίο, απέφυγε να απαντήσει. Το μόνο που σχολίασε ήταν ότι «η Ελλάδα ήταν έτοιμη, γιατί υπήρχε περίπτωση να εξελιχθεί το πραξικόπημα και να έχουμε διαρροές, να προσπαθούν να έρθουν άνθρωποι στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεφύγουν ή σαν αντίδραση στις εσωτερικές υποθέσεις. Εκείνο το βράδυ είχαμε μια καλή κινητοποίηση. Ο στόλος ήταν όλος έξω. Οι πληροφορίες ήταν αρχικά ότι το πραξικόπημα είχε πετύχει και ο Ερντογάν είχε χάσει και από το βράδυ και μετά άρχισε να ανατρέπεται η κατάσταση», σημείωσε ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Κληθείς να απαντήσει στο εάν ο Ερντογάν γνώριζε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να τον διασώσει, εάν χρειαζόταν, επεσήμανε ότι «δεν μπορώ να το διαβεβαιώσω, ούτε να το διαψεύσω. Έγινε προσπάθεια επικοινωνίας αν χρειαζόταν κάτι να γίνει. Νομίζω ότι τηρήσαμε μια πολύ καλή στάση στην υπόθεση».
Οι οκτώ αξιωματικοί
Αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά προσπάθησε να στείλει πίσω στην Τουρκία τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας. Όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε διότι είχαν διακοπεί οι επικοινωνίες. «Ακόμα και τη στιγμή που ήρθε το ελικόπτερο με τους οκτώ έγινε μία προσπάθεια να επιστρέψει το ελικόπτερο πίσω, αλλά είχαν χαθεί οι επικοινωνίες. Όταν έγινε η προσγείωση του ελικοπτέρου, προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ακάρ, γιατί θα είχε κλείσει το θέμα πολύ πιο ομαλά. Όταν μου ζήτησε ο Ακάρ να γυρίσουν οι οκτώ στην Τουρκία είχε εξελιχθεί η κατάσταση, είχαν συλληφθεί, είχαν μπει στη διαδικασία του ασύλου, είχε μπει η δικαιοσύνη στη μέση, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα. Το θέμα ήταν εκείνη τη στιγμή, πριν γίνουν αποδεκτοί, να υπήρχε κάποια συνεννόηση και να γινόταν αυτό που έπρεπε», τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Απαντώντας σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα από τον τούρκο πρόεδρο, ανέφερε ότι «πρέπει να περιμένουμε αυτό που έχει δείξει ο Ερντογάν, ότι δεν αλλάζει γνώμη και αυτό που θέλει να κάνει, ανεξαρτήτως από το αν υπάρχει σοβαρή πίεση από διεθνείς φορείς και επιπλέον ότι περνάει ένα μήνυμα αυτή τη στιγμή στον ισλαμικό κόσμο πως αυτό που νομίζει ότι μπορεί να κάνει ως κυρίαρχο κράτος, το έκανε πράξη ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις. Περιμένουμε ότι δεν θα αλλάξει τις απόψεις του και δεν θα πειστεί να κάνει πίσω σε όσα έχει δηλώσει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ