Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή. Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.

Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Επιπλέον σχετικά με την απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας και σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος νοσοκομείο, φαρμακείο, ή να βγάλει το κατοικίδιο βόλτα τι προβλέψεις υπάρχουν, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι καλό θα ήταν να προγραμματίζουν οι πολίτες να βγάζουν το κατοικίδιο βόλτα πριν τις 12μιση, ενώ στην περίπτωση θέματος υγείας και ανάγκης για φαρμακείο είπε ότι στη διαδρομή από το σπίτι μέχρι το πρώτο φαρμακείο δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που δεν θα δείξει κατανόηση και δεν θα το επιτρέψει.Το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης μπορεί να εκδοθεί μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, στην οποία έχει προστεθεί η λειτουργικότητα «Βεβαιώσεις Κίνησης». Δείτε εδώ το έντυπο έτοιμο προς εκτύπωση. Μεταξύ των στοιχείων που περιλαμβάνει το έντυπο βεβαίωσης, είναι:

Στοιχεία ταυτότητας υπαλλήλου
Διεύθυνση κατοικίας
Τόπος εργασίας
Ωράριο εργασίας (προσέλευσης, προβλεπόμενης αποχώρησης, υπερωρίας και εκτάκτων μετακινήσεων
Χρονικό διάστημα ισχύος της βεβαίωσης
Εθνική επέτειος – Έκκληση στους Θεσσαλονικείς
Επιπρόσθετα σχετικά με τις δοξολογίες που αφορούν σε εορταστικές εκδηλώσεις της 26ης και 28ης Οκτωβρίου όπως και τις καταθέσεις στεφάνων σε όλη τη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων σε περίπτωση μετακίνησής τους για το επόμενο πενθήμερο και ιδιαίτερα στις γύρω περιοχές όπως η Χαλκιδική. «Η μη τήρηση των μέτρων μπορεί να σημαίνει μεταφορά του υπάρχοντος ιικού φορτίου σε όμορες περιοχές με συνεπακόλουθο την διακινδύνευση της δημόσιας υγείας για τις περιοχές αυτές», σημείωσε.

Απηύθυνε ακόμη ισχυρή σύσταση σε όλους όσους μετακινούνται από τους νομούς τους σε όμορους νομούς για λόγους διασκέδασης, καθώς, όπως επισήμανε, «η μη τήρηση των μέτρων θα επιβαρύνει επιδημιολογικά και τις περιοχές κατεύθυνσης και υποδοχής τους, γεγονός που συνεπακόλουθα θα αποτυπωθεί και θα έχει συνέπειες στο χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλεια».Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και για να μην εξελιχθούν τα πράγματα προς το χειρότερο πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, να περιορίσουμε τον ρυθμό μετάδοσης του ιού, τόνισε εισαγωγικά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 841 νέα κρούσματα στη χώρα, εκ των οποίων τα 290 στην Αττική και τα 197 στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που ισχύει για το επίπεδο 3 και 4 δηλαδή για τις «πορτοκαλί» και τις «κόκκινες» περιοχές εξαιρούνται από αυτήν οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο. Του μέτρου εξαιρούνται επίσης οι οδηγοί που βρίσκονται μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή μαζί με μέλη της οικογενείας τους πρώτου βαθμού που κι αυτά εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας.Στα σχολεία με απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο τρίτο δηλαδή πορτοκαλί και τέταρτο , δηλαδή κόκκινο, επίπεδο. Σημειώνεται ότι στη φυσική αγωγή δηλαδή στη γυμναστική, εξακολουθεί να μην προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ερωτηθείς για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και αν εξετάζουν οι ειδικοί να υπάρχουν κάποια «’διαλείμματα μάσκας»’ έστω στις τάξεις είπε ότι αυτό που γνωρίζει είναι ότι υπάρχει σχετική πρόταση του υπουργείου Παιδείας στην επιτροπή των επιδημιολόγων και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.

Όσον αφορά το θέμα της ζωντανής μουσικής, o κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί», στα καταστήματα εστίασης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν άδεια μουσικών οργάνων, απαγορεύεται η χρήση μικροφωνικής και το όποιο μουσικό σχήμα δεν μπορεί να ξεπερνά τα τρία άτομα. Την ίδια στιγμή που η πληρότητα είναι αυστηρά στο 50% του πιθανού αριθμού πελατών της αδείας, η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους. Άρα στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας και τους περιορισμούς της σχετικής ΚΥΑ ενώ στην εστίαση, ταβέρνες και εστιατόρια, επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και με 50 % των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ