Εως την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, έκανε γνωστό η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως. «Τα τελικά αποτελέσματα για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια θα εκδοθούν στα τέλη του Ιουλίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου», δήλωσε η υπουργός στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Με σεβασμό στην αγωνία του υποψηφίου και στην ανάγκη για βέλτιστο προγραμματισμό», συμπλήρωσε.

Η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε πως οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα και με sms στο κινητό τους, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως έχουν εγγραφεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Επισήμανε τέλος πως «θα υπάρξει αύξηση στους εισαχθέντες στα δημόσια ΙΕΚ».

Εκτιμήσεις που θα κινηθούν οι βάσεις σχολή-σχολή σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη

Σύμφωνα με τα foititikanea.gr και τον αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη η εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων πιο δύσκολη από κάθε άλλη χρονιά για λόγους που φέτος για πρώτη φορά εμφανίστηκαν: Οι διαφορετικοί συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα, σε κάθε τμήμα δημιούργησαν το φαινόμενο κάθε υποψήφιος να έχει διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα. Έτσι όλοι οι υποψήφιοι κουβαλούσαν μία εκτύπωση με τα μόριά τους σε κάθε τμήμα. Το άριστα μεταβλήθηκε, αφού το μέχρι 24.000 μόρια που ήταν με τα ειδικά μαθήματα έγινε 28.000 σε μια σχολή.

Τα διαφορετικά μόρια σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), που βάζει ένα κάτω όριο στη βάση κάποιων τμημάτων, χωρίς να συμπληρωθούν οι Θέσεις τους, ωθώντας ταυτόχρονα τους υποψηφίους σε άλλα τμήματα με χαμηλότερη ΕΒΕ, δημιουργεί ακόμη μία δυσκολία στον υπολογισμό των βάσεων στα χαμηλόβαθμα τμήματα, που παραδοσιακά ήταν ο πιο δύσκολος ο υπολογισμός. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα που είναι δύσκολο να προβλεφθεί η συμπεριφορά του. Μία ακόμη μεγάλη δυσκολία είναι ότι φέτος, για πρώτη φορά εδώ και είκοσι χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε στη δημοσιότητα κανένα συγκεντρωτικό στοιχείο για τις επιδόσεις των υποψηφίων.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια δίνονταν είτε οι μέσοι όροι των υποψηφίων, που λέγονταν βαθμοί πρόσβασης, είτε η κλιμάκωση των μορίων. Φέτος δεν ανακοινώθηκε κανένα τέτοιο στοιχείο, που αποτελείτο βασικότερο εργαλείο για την εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων. Ουσιαστικά κάναμε την εκτίμηση των βάσεων χωρίς να έχουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες, που είχαμε κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε την ακρίβεια των προηγούμενων ετών. Σ’ αυτούς τους νέους παράγοντες έρχεται να προστεθεί και ο διαχρονικός άγνωστος πώς έχουν δηλώσει τις σχολές οι υποψήφιοι. Οι προτιμήσεις τους γίνονται γνωστές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Έτσι δεν μπορούμε να συνυπολογίσουμε στη μελέτη μας τις αλλαγές στις προτιμήσεις.

Φέτος, ειδικά, πολλοί γονείς φοβήθηκαν με την ακρίβεια που μας προέκυψε και, φοβούμενοι ότι δεν Θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα, δεν άφησαν τα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές εκτός έδρας. Πρόκειται για μη μετρήσιμο μέγεθος που Θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί η διαφορά των βάσεων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με τα τμήματα της Περιφέρειας. Η διαφορά αυτή αναμένεται να διευρυνθεί κι άλλο λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τα προηγούμενα χρόνια η εκτίμηση για τη διαμόρφωση των βάσεων στηριζόταν κατά 80% στα μαθηματικά και κατά 20% στην αίσθηση. Φέτος η αναλογία είναι 50-50, πράγμα που μειώνει την αξιοπιστία της εκτίμησης. Έτσι στη μελέτη που ακολουθεί η εκτίμηση της βάσης, εκ των πραγμάτων, είναι αδύνατο να έχει την ακρίβεια των προηγούμενων ετών, όταν προβλέπαμε τις βάσεις όλων των τμημάτων του Μηχανογραφικού και πετυχαίναμε προσέγγιση με απόκλιση μέχρι 200 μόρια περίπου στο 40% των τμημάτων. Θεωρήστε την ενδεικτική της, μικρής ή μεγάλης τάσης ανόδου ή καθόδου των τμημάτων. Οι Εκτιμήσεις Βάσεων 2022 ανά Τμήμα, όπως αναφέρει ο κ. Στρατηγάκης σταfoititikanea.g

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ