«Κατάφεραν να κάνουν το αδιανόητο, πήραν μια οικονομία που σημείωνε ανάπτυξη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα και την έφεραν ξανά σε ύφεση, πριν από το ξέσπασμα του covid-19 και τα επακόλουθα μέτρα lockdown», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ασκώντας έντονη κριτική στις επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για σχέσεις με συμφέροντα, λέγοντας ότι θα ήταν χαρούμενος αν η επόμενη κυβέρνηση μετά τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να χτίσει πάνω στα θεμέλια που τέθηκαν, «αλλά όπως είχαμε προβλέψει, αυτό δεν συνέβη, είναι ένα διεφθαρμένο κόμμα που βύθισε την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση, επειδή ενδιαφέρονται να εκπροσωπήσουν μόνο τα συμφέροντα των ελίτ».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού με το μόνο τρόπο που γνωρίζει: με το να προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ύφεση». Ανέφερε ειδικότερα ότι «πήραν μια χώρα με αυξανόμενο ΑΕΠ και μειούμενη ανεργία και κατάφεραν να τα αντιστρέψουν σε μόλις 6 μήνες» και «τώρα βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας επικείμενης καταστροφής και οι προβλέψεις ύφεσης δείχνουν ότι στο τέλος του 2020 το ΑΕΠ μας θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 10%». Πρόσθεσε ότι «απογοήτευσαν πάρα πολλούς, πολύ σύντομα».Μιλώντας για το τι πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ανέλαβε μια χώρα «που ήταν πρακτικά χρεοκοπημένη, βυθισμένη σε ύφεση και λιτότητα για 5 συναπτά έτη, με ποσοστό ανεργίας στο 27% και έναν λαό εντελώς καταρρακωμένο» και «μετά από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, η ανεργία μειώθηκε στο 18% και καταφέραμε να διασφαλίσουμε 37 δισεκατομμύρια, που βάλαμε στην άκρη ως “μαξιλάρι” ρευστότητας». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι «δεν χρειάζεται να καταστρατηγήσεις τα εργασιακά δικαιώματα για να πετύχεις ανάπτυξη», αλλά ότι αντίθετα, «καταφέραμε ενισχύσουμε την ανάπτυξη μειώνοντας την ανεργία και προστατεύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Αναφορικά με το ρόλο της Ευρώπης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ευρώπη τώρα έχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να λειτουργήσει ως σύνολο, με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας». Τόνισε ότι «τώρα είναι η στιγμή για προοδευτικές δυνάμεις να αγωνιστούν για μια πραγματικά κοινωνική Ευρώπη». «Πρέπει να τονώσουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες με τρόπο ώστε η Ευρώπη να μην παραμείνει παγιδευμένη στη συνεχή κρίση που δημιουργεί ο νεοφιλελευθερισμός και ο δεξιός λαϊκισμός κατά την τελευταία δεκαετία», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ