Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021, συζητείται στην Επιτροπής Εθνική Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια των 18 γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale, την προμήθεια των νέων όπλων που θα φέρουν, καθώς και την υποστήριξή τους. Θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2021.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» περιλαμβάνει πέντε άρθρα. Τα κυριότερα εξ αυτών, περιλαμβάνουν το σχέδιο σύμβασης προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale», το σχέδιο σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης των μαχητικών καθώς και τη σύμβαση προμήθειας και εν συνεχεία υποστήριξης εξοπλισμού (όπλων) των γαλλικών αεροσκαφών.Η σύμβαση αφορά στην απόκτηση συνολικά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Έξι εξ αυτών θα είναι καινούργια ενώ 12 μεταχειρισμένα. Το κόστος ανέρχεται σε 2,32 δισ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται 1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα αεροσκάφη και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα που φέρουν.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής θα διαρκέσει δυο ημέρες. Ακολούθως, οι συμβάσεις θα περάσουν στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου. Το «παρών» στην Ολομέλεια θα δώσουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Γεώργιος Μπλιούμης.

Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ