Συνεχίζεται το γαϊτανάκι προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 πρωτοστάτησε στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 τόνισε πως «το εκ νέου άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία, αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα ότι η χώρα μας ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εχθρικές επιθέσεις και πολίτικες κρίσεις δεν μπορούν να καταστρέψουν την πατρίδα μας. Με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα έκανε έκκληση στους νέους με αφορμή το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας να συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο σαν να απευθύνει ένα διάγγελμα, ενώ για το θέμα της Αγίας Σοφίας μιλούσε για τουλάχιστον μισή ώρα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη και τον πλούτο κανενός. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε τους μελλοντικούς μας στόχους, τόσο για την αντιστάθμιση των αδικιών που έχουμε υποστεί στο παρελθόν όσο και για την υπεράσπιση των σημερινών μας δικαιωμάτων».Τσαβούσογλου: Δικό μας θέμα, όχι των Ελλήνων
Εν τω μεταξύ, τον εκνευρισμό του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσε η τοποθέτηση της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Συγκεκριμένα, η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Αγία Σοφία να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, μετά την μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος. «Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγίας Σοφίας να διατηρηθεί», δήλωσε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της στην Άγκυρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ