Τέλος στην αγωνία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, καθώς το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το άνοιγμα των δημοτικών και σχολείων και των νηπιαγωγείων από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και μέλη της επιτροπής επιστημόνων δήλωναν πως προτεραιότητα, αναφορικά με την επιστροφή στην κανονικότητα, αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η αυστηροποίηση του lockdown για μια εβδομάδα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επαναλειτουργία των σχολείων της χώρας. Μάλιστα, μια ημέρα πριν τη τηλεδιάσκεψη της επιτροπής των ειδικών, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021, ο Στέλις Πέτσας έσπευσε να προαναγγείλει το άνοιγμα όλων των σχολείων στις 11 του μηνός, προκαλώντας σύγχυση και ερωτήματα. Τελικά, κυβέρνηση και ειδικοί, μελετώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για την ώρα θα ήταν πιο ασφαλές να ανοίξουν μόνο τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά και όχι τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας.Η δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών θα γίνει με επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό, τα οποία αφορούν δύο άξονες: τον συγχρωτισμό των κηδεμόνων και συνοδών των παιδιών και τους εκπαιδευτικούς.

Αναλυτικότερα, σχετικά με τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Επιπλέον, θα χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία είσοδοι της σχολικής μονάδας, όπου αυτές υπάρχουν.

Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, ήδη, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς, καθαρά προληπτικής φύσης και σχετίζεται με το να μπορεί να υπάρχει μία επιδημιολογική εικόνα από τα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ