Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου μεταφέροντας μετανάστες και αιτούντες άσυλο σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα με σκοπό να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση, επιβεβαιώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Απαντώντας σε γραπτό ερώτημα που απηύθυνε προς τις ελληνικές αρχές η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Ντούνια Μιγιάτοβιτς, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογραμμίζει ότι οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτικής Ελλάδας, οι οποίες προς το παρόν είναι ανοικτού τύπου, εντούτοις η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει ελέγχους κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτές τις δομές.

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης απέστειλε ερώτημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 25 Νοεμβρίου ζητώντας περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης τόσο για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο σε κλειστές δομές φιλοξενίας και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να κατασκευάσουν νέες δομές στα νησιά που θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες, όσο και τις συνθήκες υγιεινής και πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην απάντηση προς την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απέστειλε στις 29 Νοεμβρίου, επισημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2020, όταν και θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος 46/36/2019, όσοι άνθρωποι καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά θα μπορούσαν να μεταφερθούν στις νέες δομές που θα λειτουργήσουν σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ