Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς απαντάει σε κρίσιμες ερωτήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και λύνει απορίες σχετικά με την υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα – και ο πλανήτης γενικότερα.
Περιγράφει την αρχή του… «προσκλητηρίου μάχης», το στοίχημα να «κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», σχολιάζει τα πικρόχολα σχόλια περί «καλού (Σωτήρης Τσιόδρας) και κακού (Νίκος Χαρδαλιάς) αστυνομικού» και τι απαντά σε ερωτήσεις των φίλων και της οικογένειάς του.
Ηδη πήραμε τα πρώτα μέτρα για τα νησιά, απαγορεύοντας την πρόσβαση όλων εκτός των μόνιμων κατοίκων, αλλά και τον απόπλου και τον κατάπλου όλων των ιδιωτικών σκαφών. Οσον αφορά στα ΚΥΤ, έχουν τεθεί περιορισμοί στη μετακίνηση των διαμενόντων σε αυτές τις δομές, ενώ έχει εκπονηθεί και επιχειρησιακό σχέδιο σε περίπτωση που υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού σε ΚΥΤ ή σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας. Οσον αφορά στις φυλακές έχουν απαγορευτεί προσωρινά οι επισκέψεις ώστε να μη μεταφερθεί ο ιός στον πληθυσμό τους.

Χρονικά, πότε εκτιμάτε ότι θα έρθει η κορύφωση της πανδημίας και η μετέπειτα κάμψη της;

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περιμένουμε την κορύφωση εντός του Απριλίου. Από τα μέσα μέχρι τα τέλη. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και περιμένουμε την απόλυτη συμμόρφωση των πολιτών. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Υπενθυμίζω κάτι βασικό: ό,τι κάνουμε σήμερα καταγράφεται αριθμητικά στην επιδημία μετά από δύο εβδομάδες.

Περιγράψτε μου το έσχατο στάδιο μέτρων που πρέπει να ληφθούν στην απευκταία πιθανότητα ραγδαίας εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας -καθώς το επόμενο στάδιο είναι η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, η επιστράτευση, η χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων- και πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια τέτοια δύσκολη απόφαση;

Σχέδια υπάρχουν για όλες τις πιθανές καταστάσεις. Σας διαβεβαιώνω για αυτό. Αν οι πολίτες εφαρμόσουν με συνέπεια τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, δεν θα χρειαστεί τίποτα από όσα περιγράφετε στην ερώτησή σας.

Σε όλο τον κόσμο γίνεται μεγάλη κουβέντα για καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών αλλά και για εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα που θα παραμείνουν στη διάθεση των εταιριών και μετά τον «πόλεμο». Ποιες είναι οι δικλίδες ασφαλείας που έχει θέσει το ελληνικό κράτος για να μη γίνει κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση εταιρίες να καταγράψουν προσωπικά δεδομένα. Τα sms που στέλνουν οι πολίτες σβήνονται αυτομάτως. Οσον αφορά στην καταπάτηση ατομικών ελευθεριών αυτές δεν γίνεται να καταπατηθούν γιατί είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες. Και αν θέλετε, όσον αφορά στην πατρίδα μας, είναι και στο DNA μας, στον ίδιο τον Εθνικό μας Υμνο!

Αυτή η υγειονομική περιπέτεια της χώρας και του πλανήτη έχει σαφώς και μια λιγότερο δυσάρεστη, αλλά σοβαρή οικονομική συνέπεια, που θα ακολουθήσει. Πολλοί πολίτες εκτιμούν ότι μπορεί να σωθούμε από την πανδημία, ίσως και με τις λιγότερες κατά το δυνατόν απώλειες, αλλά ο ήδη οικονομικά εξαντλημένος ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει το «μάρμαρο» της σωτηρίας. Τι απαντάτε σε αυτούς;

Επιτρέψτε μου εγώ να μην μπω σε αυτό το κομμάτι γιατί αυτή τη στιγμή προέχει η αναχαίτιση της κρίσης. Η υγεία των Ελλήνων. Μόλις περάσει αυτό είμαι βέβαιος πως, με πνεύμα αλληλεγγύης, θα υπερκεράσουμε και τις συνέπειες. Και είμαι βέβαιος πως η Ευρώπη, που πλήττεται συλλήβδην από αυτή την κρίση, θα λειτουργήσει ως πραγματική Ενωση!

Υπάρχουν πολλά πικρόχολα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χαρακτηρίζουν τον κ. Τσιόδρα και εσάς ως τον «καλό και τον κακό αστυνομικό». Θα ήθελα μια απάντησή σας σε αυτά.

Δεν με απασχολούν αυτή τη στιγμή. Με τον κ. Τσιόδρα, έναν εξαίρετο επιστήμονα που αποτελεί για μας ευλογία που τον έχουμε, κάνουμε εκ φύσεως διαφορετικές δουλειές. Ο καθηγητής ενημερώνει για το ιατρικό κομμάτι κι εγώ για το επιχειρησιακό. Δεν υπάρχει ούτε καλός ούτε κακός ούτε αστυνομικός. Απευθυνόμαστε σε υπεύθυνους πολίτες, στους συμπατριώτες μας, με ειλικρίνεια και τείνουνε το χέρι μας για να δημιουργήσουμε μία μεγάλη και ισχυρή αλυσίδα που δεν θα σπάει!

Ο Νίκος Χαρδαλιάς πώς πήρε την απόφαση να αναλάβει ένα τόσο δύσκολο έργο για τη διασφάλιση της υγείας των συμπολιτών του;

Δεν πρόκειται για κάποια απόφαση, όπως το θέτετε, αλλά για ένα προσκλητήριο μάχης από τον πρωθυπουργό της χώρας προς όλους μας για να αναχαιτίσουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή την ώρα, είμαστε όλοι, ο καθένας από την πλευρά του και το μετερίζι του, αφοσιωμένοι σε έναν μεγάλο κοινό στόχο: την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Οταν τελειώσει αυτή η επίπονη και δυσάρεστη περιπέτεια των πολιτών, ποια πιστεύετε ότι θα είναι τα αρνητικά και τα θετικά κατάλοιπα που θα έχει αφήσει πάνω τους και ποια θα παραμείνουν;

Είναι βέβαιο πως θα πρέπει και την επόμενη μέρα να εργαστούμε πολύ σκληρά για να ξαναφτιάξουμε ό,τι χάλασε. Τα θετικά που πρέπει να μας αφήσει αυτή η κρίση θεωρώ πως θα είναι η αλληλεγγύη και η ενότητα. Θέλω, στο τέλος αυτής της κρίσης, να επιβεβαιωθεί ο Οδυσσέας Ελύτης που γράφει στο «Τρελοβάπορό» του: «Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε, μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ηλιο τον Ηλιάτορα»!

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ