Ο Ντόναλντ Τραμπ καταγγέλλει το Πεκίνο ότι «θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να χάσω τις εκλογές».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, επιτέθηκε ξανά στην Κίνα και είπε πως απόδειξη γι’ αυτό «αποτελεί ο τρόπος που η κινεζική ηγεσία χειρίζεται την πανδημία του κορωνοϊού».

Ο Τραμπ είπε επίσης πως εξετάζει διάφορες «επιλογές» που έχει στην διάθεσή του προκειμένου να υπάρξουν «συνέπειες» για την Κίνα λόγω των ευθυνών που της προσάπτει για την πανδημία.

«Μπορώ να κάνω πολλά», διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος που πριν λίγες ημέρες είπε πως σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση δισεκατομμυρίων από την Κίνα, την οποία κατηγορεί για απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων για τον κορωνοϊό και τα κρούσματα στην χώρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε στη συνέντευξη ότι η Κίνα έπρεπε να είχε ενημερώσει τον κόσμο πολύ νωρίτερα και «πολύ σαφέστερα».

Ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας πως «η Κίνα θα κάνει ό,τι μπορεί για να χάσω αυτή την κούρσα. Θέλει να κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν, για να χαλαρώσει η πίεση που του ασκεί η Ουάσινγκτον, ειδικά στο εμπόριο». Οι Κινέζοι ηγέτες «κάνουν μόνιμα δημόσιες σχέσεις για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως είναι αθώοι για τα πάντα», συνέχισε.

Ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διαπίστωσε από την πλευρά του ότι η άτυπη «εκεχειρία» στον φραστικό πόλεμο μεταξύ του Τραμπ και του Σι, που είχε συμφωνηθεί στα τέλη του Μαρτίου, μάλλον παίρνει τέλος.

Οι δύο ηγέτες είχαν ανταλλάξει την υπόσχεση πως οι κυβερνήσεις τους θα έπρατταν το παν για να εντείνουν τη συνεργασία τους ώστε να περιοριστεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Πάντως ο Τραμπ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, παρότι κλιμακώνουν την αντι-κινεζική ρητορική τους, αποφεύγουν να στοχοθετήσουν προσωπικά τον πρόεδρο Σι, που ο νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος έχει αποκαλέσει επανειλημμένα «φίλο» του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ