Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή στο Βερολίνο. Αυτό προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επιβεβαίωσε την παρουσία των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας, των Αραβικών Εμιράτων και φυσικά… της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία. Τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα δώσουν επίσης το «παρών».

Στόχος της διαδικασίας είναι, μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ «για μια κυρίαρχη Λιβύη, καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας». Πρόσκληση να παραβρεθούν έχουν λάβει και οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, οι επικεφαλής των αντιμαχόμενων πλευρών Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ. Είναι, ωστόσο, σχεδόν απίθανο να ανταποκριθούν θετικά, ειδικά έπειτα από αυτά που συνέβησαν στη Μόσχα.

Ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ αποχώρησε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, δίχως να υπογράψει την συμφωνία για εκεχειρία. Με τον τρόπο αυτό «χάλασε» τα σχέδια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρνοντάς τον σε δυσχερή θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χαφτάρ έλαβε αυτή την απόφαση με παρότρυνση και της Αιγύπτου, η οποία βρίσκεται στο πλευρό του. Μένει να αποδειχθεί εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ουσιαστικά ή μονάχα επιφανειακά επεδίωξε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Κατά πολλούς, οι αληθινές προθέσεις του θα φανούν στο Βερολίνο, από την στάση που θα υιοθετήσει εκεί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και με την Αγκυρα να βρίσκεται σε απόλυτη παράκρουση στο Αιγαίο, η Αθήνα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, πιθανότατα με την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, το Βερολίνο ανακοίνωνε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που θα δηλώσουν παρούσες στη Γερμανία.

Για αυτό το μείζον θέμα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν σχετικά: «Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για συμμετοχή στη διαδικασία του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης. Ο κίνδυνος είναι ότι η Τουρκιά θα κατοχυρώσει παράνομο μνημόνιο σε μεταπολεμική Λιβύη. Είναι ήττα της διπλωματίας μας αν αποδειχθεί ότι η Αλγερία μπήκε εκ των υστέρων στη Συνοδό της Κυριακής και εμείς μείναμε απέξω. Θα φανεί ότι ούτε Γερμανία ούτε ΗΠΑ ούτε Γαλλία μας στηρίζουν όσο λέει η κυβέρνηση. Η θεωρία ότι φταίει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη μη συμπερίληψη της χώρας στη διαδικασία είναι φαιδρή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ