Το στρατηγικό σχέδιο για τη σωτηρία της ΔΕΗ παρουσίασαν στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσης.

Στις ειδυλλιακές περιγραφές έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ΔΕΗ δεν έχει κανένα πραγματικό πρόβλημα, αλλά ο υπουργός την απαξιώνει με μελοδραματικές αναφορές επειδή θέλει να προσχωρήσει σε… ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων στοιχείων της!

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι εάν στις 24 Σεπτεμβρίου δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης και της εταιρίας, ο ορκωτός ελεγκτής θα εγγράψει ότι η εταιρία δεν είναι βιώσιμη, που θα σημαίνει αρχικά αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χρηματιστήριο και -στο τέλος της διαδρομής- χρεοκοπία της ΔΕΗ και black out…

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης απονεύρωσε και το δήθεν επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει τη ΔΕΗ λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας που να είναι τρελός και να θέλει να βάλει χρήματα σε μια πτωχευμένη εταιρία και να πάρει τέτοια βάρη…».

Αποτιμώντας την κατάσταση της εταιρίας επισήμανε ότι από τα 90 εκατ. ευρώ κέρδη που είχε το 2014 φτάσαμε σήμερα μετά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα 903 εκατ. ζημίες. Με τη μετοχή της να έχει χάσει το 83% της αξίας που είχε το 2012. Να αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας και πρέπει να εξασφαλίσει σχεδόν 1 δισ. ευρώ το επόμενο δωδεκάμηνο. Χωρίς να υπάρχει πλέον η λύση της «μικρής ΔΕΗ» που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση Σαμαρά. Χωρίς ακόμα και ο διαχωρισμός της «καλής» με την «κακή» ΔΕΗ να δίνει κάποια πραγματική λύση, αφού τα βάρη της «κακής ΔΕΗ» θα τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσω του Προϋπολογισμού. Με το στόλο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής να είναι πεπαλαιωμένος, ο κορμός των λιγνιτών μονάδων είναι ρυπογόνος και αντιοικονομικός. Το ποσοστό της στις ΑΠΕ να μην ξεπερνά το 3% της συνολικής αγοράς.

Μια κατάσταση αποκλειστικό έργο… ΣΥΡΙΖΑ με τις ανερμάτιστες πολιτικές της που εγκατέλειψε το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» που θα έβαζε στα ταμεία της ΔΕΗ 1,5-2 δισ. ευρώ, που συμφώνησε με τη Τρόικα για τη… δωρεάν «ιδιωτικοποίηση» της ΔΕΗ, τη διάθεση μέρους της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής της παραγωγής στους ανταγωνιστές της μέσω δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος ΝΟΜΕ, όπου η ΔΕΗ κατέληξε να πουλά ρεύμα σε τιμές κάτω του κόστους προς όφελος των ανταγωνιστών της και με τη διόγκωση του προβλήματος των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι η νέα διοίκηση της ΔΕΗ προωθεί άμεσα μια δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 490 εκατ. ευρώ που θα της δώσουν σημαντική ταμειακή ανάσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ