Επίσημες αξιώσεις για επέκταση των θαλάσσιων ζωνών της, ακόμη και δυτικά της Ρόδου, έχει πλέον η Άγκυρα, μέσω επιστολής που κατετέθη στον ΟΗΕ και απορρίπτεται στο σύνολό της από την Αθήνα.

Η Άγκυρα κάνει λόγο για δικαιώματα της Τουρκίας να έχει θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα και δυτικά του 28ου μεσημβρινού, πρακτικά ελαχιστοποιεί όποια επήρεια έχουν τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, υπονοώντας ευθαρσώς ότι επιζητεί την οριοθέτηση με κύριο συμβαλλόμενο τη Λιβύη.

Βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάγνωση της επιστολής από τον κ. Σινιρλίογλου είναι ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει την περιοχή από τον 28ο έως τον 32ο μεσημβρινό ως απαραβίαστη τουρκική υφαλοκρηπίδα (σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η μισή Ρόδος και το Καστελλόριζο με το νησιωτικό σύμπλεγμα των Ρω και Στρογγύλη) καλώντας την Ελλάδα αλλά και Τρίτες Χώρες όπως η Λιβύη ή η Αίγυπτος, να συζητήσουν για την περιοχή που βρίσκεται δυτικά της Ρόδου δίχως ωστόσο να την προσδιορίζει επακριβώς. Η Άγκυρα θέτει πρακτικά υπό συζήτηση το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας από τα δυτικά της Ρόδου έως την Κρήτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ