Για κατάργηση τριών Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στην Κεντρική Μακεδονίας, Κερκίνης, Κορώνεια Βόλβης Χαλκιδικής και Θερμαϊκού Κόλπου, κάνουν λόγο οι οργανώσεις μελών ΣΥΡΙΖΑ του δήμου Δέλτα.

Οι ίδιοι ασκούν αυστηρή κριτική προς την κυβέρνηση και εξαπολύουν πυρά επιθέσεων με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το περιβάλλον, τονίζοντας τη σημασία ύπαρξης και προστασίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών,

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Οι 36 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ):

 Έχουν δημιουργηθεί υποχρεωτικά με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία και συμβάλουν στην προστασία και σπάνιων και απειλούμενων ειδών.
 ‘Έχοντας την έδρα τους και λειτουργώντας κοντά ή και μέσα στις περιοχές του δικτύου NATURA, έχουν άμεση εικόνα των προβλημάτων και των αναγκών των περιοχών αυτών, αλλά και των ειδών και των οικοτόπων που βρίσκονται εντός των περιοχών αυτών.
 Συνεργάζονται με τις δασικές και τις λιμενικές αρχές, επιτυγχάνοντας έτσι την καλύτερη προστασία και διαχείριση των περιοχών NATURA.
 Συμβάλουν ουσιαστικά στην πληροφόρηση και συμμετοχή του κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής τους.
 Συνεργάζονται με την τοπική κοινωνία πάνω σε θέματα διατήρησης βιοποικιλότητας και ανθρώπινης δραστηριότητας.
 Συνεργάζονται αποτελεσματικά με Δημόσιες Υπηρεσίες, Ο.Τ.Α. και με λοιπούς οργανισμούς (επιστημονικά ιδρύματα, ΜΚΟ, κλπ.).
 Το υφιστάμενο προσωπικό έχει αποκτήσει εμπειρία και τεχνογνωσία, έχει εκπαιδευτεί σε εξειδικευμένα θέματα προστασίας, και εργάζεται για την κατάθεση προτάσεων χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα εξασφαλίζοντας κονδύλια για τη συνέχιση των δράσεων του.
 Αναπτύσσουν δράσεις για την προώθηση του οικοτουρισμού, αλλά και για την συνέχιση και υποστήριξη των σημαντικών αγροτικών δραστηριοτήτων (ορυζοκαλλιέργεια/ μυδοκαλλιέργεια).
 Συμμετέχουν σε διεθνή δίκτυα προστατευόμενων περιοχών και σε παγκόσμιες εκθέσεις μεγαλώνοντας έτσι την εμπειρία τους από παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
 Συμβάλουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση χιλιάδων επισκεπτών μέσω εκδηλώσεων ενημέρωσης και εθελοντισμού και ξεναγήσεων σε ομάδες πολιτών, φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σχολείων.
Ο ρόλος των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών είναι σημαντικός στην ισορρόπηση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας των περιοχών Natura.

Τι κάνει ο νέος αντι-περιβαλλοντικός Νόμος 4685/2020 για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και το Περιβάλλον

 Επί της ουσίας καταργεί του υφιστάμενους Φορείς Διαχείρισης και δημιουργεί ένα Κεντρικό Φορέα με έδρα την Αθήνα, ο οποίος θα λειτουργεί προς όφελος του ιδιωτικών συμφερόντων.
 Αντί των 36 Φορέων Διαχείρισης θα δημιουργηθούν 24 νέοι, οι οποίοι θα πρέπει να διαχειρίζονται πολύ μεγαλύτερες σε έκταση προστατευόμενες περιοχές, γεγονός που θα κάνει πρακτικά αδύνατη την παρακολούθηση των ειδών και των οικοτόπων.
 Αφαιρεί από τους Φορείς Διαχείρισης να γνωμοδοτούν, θετικά ή αρνητικά, για έργα και τις δραστηριότητες εντός των περιοχών NATURA.
 Πολλοί Φορείς κινδυνεύουν να χάσουν ένα σημαντικό ποσό χρηματοδότησης, που διεκδίκησε το προσωπικό τους από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
 Το Διοικητικό Συμβούλιο των Φορέων Διαχείρισης (του οποίου τα μέλη και ο πρόεδρος εργαζόταν εθελοντικά και χωρίς μισθό) αντικαθίσταται από έμμισθους διευθυντές ή «προϊσταμένους».
 Πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης ΝΔ είναι να εξυπηρετήσει ημέτερους και φίλους ώστε να μπορούν να εγκαθιστούν έργα και δραστηριότητες εντός προστατευόμενων περιοχών.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταργούνται οι τρείς (3) Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

  1. Κερκίνης, έκταση 157.720 εκτάρια
  2. Κορώνειας Βόλβης Χαλκιδικής, έκταση 256.568 εκτάρια
  3. Θερμαϊκού Κόλπου, έκταση 73.032 εκτάρια
    και δημιουργείται ένας νέος Φορέας με έδρα τον Λαγκαδά και με Προϊστάμενο που μπορεί να είναι ιδιώτης (manager, golden boy κτλ)”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ