Συνεχίζεται η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών. Περίπου 300 άτομα έφτασαν σήμερα στον Πειραιά από Μυτιλήνη, Χίο, Λέρο και Κω και θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές. Το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα ελληνικά νησιά σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες.

«40.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών» σημειώθηκαν στην Ελλάδα μέσα στο τελευταίο τετράμηνο, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για το μεταναστευτικό Γιώργο Κουμουτσάκο. Έστειλε μήνυμα ενότητας με φόντο τις αντιδράσεις πολιτών για τη μεταφορά προσφύγων και
μεταναστών στην περιοχή τους.

Αυξάνονται και οι αντιδράσεις των κατοίκων

Μετά τις αντιδράσεις στα Βρασνά που ματαίωσαν την μεταφορά προσφύγων σε ξενοδοχεία που ήδη φιλοξενούσαν μετανάστες και το δημοτικό συμβούλιο του Κιλκίς εξέφρασε την αντίθεσή του στην ενδεχόμενη φιλοξενία 100 προσφύγων σε ξενοδοχείο της Πικρολίμνης.

Τα ξημερώματα της Κυριακής κάτοικοι των Γιαννιτσών προσπάθησαν με μπλόκα να αποτρέψουν την μεταφορά μεταναστών σε ξενοδοχείο στην Παραλίμνη. Χρειάστηκε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ ώστε να μεταφερθούν λιγότερα από 100 άτομα λίγο πριν τις έξι το πρωί.

Την ίδια στιγμή ξενοδόχοι από την Ημαθία και από άλλα μέρη της Βόρειας Ελλάδας υποβάλουν αιτήματα και έρχονται σε οικονομική συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές ώστε να φιλοξενήσουν τους χειμερινούς μήνες πρόσφυγες και μετανάστες.

Τέλος αντιδράσεις υπήρξαν και στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νέας Κρήνης, όπου το βράδυ της Κυριακής συγκεντρώθηκαν περίπου 50 πολίτες ώστε να διαμαρτυρηθούν σε ενδεχόμενη φιλοξενία πληθυσμών στο πρώην νοσοκομείο Παναγία.

Μετανάστες σε ξενοδοχεία στη Νάουσα

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη εγκατασταθεί σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Νάουσας. Πρόκειται για 78 συνολικά άτομα, 70 ενήλικες και 8 ανήλικα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ράδιο Θεσσαλονίκη ακόμη 2-3 ξενοδοχεία στην Ημαθία (Νάουσα και Βέροια) έχουν κάνει αίτηση για να δεχθούν συνολικά 200 άτομα.

Το ξενοδοχείο στη Νάουσα έχει φιλοξενήσει και στο παρελθόν πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις από τους κατοίκους.

Αυτή τη φορά όμως υπάρχουν αντιδράσεις από μερίδα κόσμου ενώ φέρεται να έχουν γίνει και απειλητικά τηλεφωνήματα προς τη διεύθυνση του ξενοδοχείου.

35.787 άτομα στα νησιά

Αριθμός ρεκόρ μεταναστών και προσφύγων καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στα νησιά με τα μεγέθη να ξεπερνούν τα αντίστοιχα του 2015. 250-300 μετανάστες φτάνουν στα νησιά κάθε μέρα το τελευταίο δίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ από τις 185 αφίξεις τον Ιανουάριο το 2019 φτάσαμε στις 12.000 τον Σεπτέμβριο και τις 9.000 τον Οκτώβριο δείχνοντας ότι η Τουρκία έχει «ανοίξει για τα καλά την στρόφιγγα».

Συνολικά οι αφίξεις από την Τουρκία το 2019 ανήλθαν στα 55.348 άτομα. Σήμερα στην Ελλάδα (νησιά και ενδοχώρα) βρίσκονται πάνω από 100.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πιο αναλυτικά, η κατάσταση στις βασικές δομές των νησιών έχει ως εξής:
– Μόρια: 14.427 διαμένοντες με χωρητικότητα 3.000
-ΚΥΤ Χίου: 4.682 διαμένοντες με χωρητικότητα 1.014
– ΚΥΤ Σάμου: 5.992 διαμένοντες με χωρητικότητα 644
– ΚΥΤ Λέρου: 2.130 διαμένοντες με χωρητικότητα 860
– ΚΥΤ Κω: 3.734 διαμένοντες με χωρητικότητα 816

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ