Δάνεια με μηδενικό επιτόκιο σε αγροτικές επιχειρήσεις. Χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες
Άνεργοι από τον κλάδο του επισιτισμού, μπορούν να δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες
Ενισχύσεις σε ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης και σε παραγωγούς λαϊκών αγορών
Ελεύθερη διακίνηση αγροτικών προϊόντων για να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση
Εξαιρετικά κακή και επιβλαβής για τα εθνικά μας θέματα η Συμφωνία των Πρεσπών
Σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη Βεργίνα Τηλεόραση, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης μίλησε για δάνεια με μηδενικό επιτόκιο, μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε εργασίας για ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της «Συμφωνίας των Πρεσπών» , αλλά και στην επικείμενη ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να αποτρέψουμε αυτή την εξαιρετικά κακή και εξαιρετικά επιβλαβή για τα εθνικά μας συμφέροντα συμφωνία» , ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στην προηγούμενη Κυβέρνηση. «Εξακολουθώ να θεωρώ ότι αυτή είναι μια κακή συμφωνία και εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχουν σημεία τα οποία θα αποτελούν μόνιμα σημεία τριβής . Σε περίπτωση που δούμε ότι η άλλη πλευρά ,τα Σκόπια, δε συμμορφώνονται σε σημεία της συμφωνίας που είναι σε όφελος της ελληνικής πλευράς θα εμποδίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων».

Δάνεια με μηδέν επιτόκιο για τις αγροτικές επιχειρήσεις. Χαμηλότοκα δάνεια ύψους 400 εκ ευρώ για τους αγρότες
«Έχουμε δεσμεύσει 80 εκ ευρώ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα έχουμε δώσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και θα τα χρησιμοποιήσουμε ως εγγύηση μετρητών προκειμένου οι τράπεζες να χορηγήσουν φθηνά χαμηλότοκα δάνεια μακράς διαρκείας και χωρίς εγγυήσεις προς τους αγρότες μας , ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο και θα ενεργοποιηθούν στη χορήγηση δανείων επτά ελληνικές τράπεζες» , προανήγγειλε μιλώντας στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως μάλιστα συμπλήρωσε : «Το δεύτερο εργαλείο που ετοιμάζουμε θα χρησιμοποιηθεί για αναχρηματοδότηση των δανείων τα οποία ήδη έχουν χορηγηθεί στον αγροτικό τομέα και στα οποία έχουν ήδη ενεργοποιηθεί η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Το τρίτο μας εργαλείο είναι ότι εντάσσουμε στον τομέα των αγροτικών επιχειρήσεων στις δανειοδοτήσεις από τα 2.25 δις ένα τμήμα των οποίων θα χρησιμοποιηθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για να χορηγηθούν φθηνά δάνεια μηδενικού επιτοκίου προς τις αγροτικές επιχειρήσεις».

Μετατρέπουμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας
Μια ιδιαίτερα τολμηρή παρέμβαση με την οποία αντιμετωπίζεται διπλά το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας , αλλά και το θέμα της έλλειψης εργατών γης, ανήγγειλε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Στέργιου Καλόγηρου, ο Υπουργός:
«Μετατρέπουμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας . Κάποιος που θέλουν να εργαστεί σε αγροτικές εργασίες και είναι άνεργος θα εξακολουθεί να παίρνει το επίδομα ανεργίας και του μισθού του από τις αγροτικές εργασίες. Άρα ενισχύουμε και πριμοδοτούμε την απασχόληση στις αγροτικές εργασίες.

Όπως διευκρίνισε ο κ Βορίδης «το μέτρο αφορά όλους τους άνεργους, αλλά κατεξοχήν αφορά μια ειδική κατηγορία ανέργων, οι οποίοι δουλεύουν σε εποχιακές εργασίες σε τουριστικές υπηρεσίες, οι οποίοι απασχολούνται όσο διαρκεί η παροχή της τουριστικής υπηρεσίας και στη συνέχεια εγγράφονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Επίκειται νομοθετική διάταξη , η οποία θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο για να συζητηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταβληθούν πιο νωρίς οι προκαταβολές ενισχύσεων
Απαντώντας σε ερωτήματα τηλεθεατών της Βεργίνα Τηλεόραση ο κ Βορίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταβληθεί νωρίτερα, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι η προκαταβολή των ενισχύσεων που λαμβάνουν οι αγρότες και μάλιστα σε ποσοστό 70%-80% , λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχουν ισχυρές πιέσεις και από άλλες χώρες και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδική ενίσχυση λόγω κλιματικής αλλαγής στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης
«Οι ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη πράγματι έχουν υποστεί μια πολύ σημαντική ζημιά. Έχουμε επισπεύσει τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Αυτό θα καλύψει ένα μέρος όχι όμως το σύνολο της ζημιάς που έχουν υποστεί. Έχει συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα υποβάλει αίτημα με βάση ένα συγκεκριμένο άρθρο κανονισμού με το οποίο ζητάμε ενίσχυση για το συγκεκριμένο θέμα . Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να αποδείξει ότι η ζημιά που έγινε στην Κρήτη οφείλεται στην κλιματική αλλαγή».

Όπως είπε ο κ Βορίδης «θα ενισχυθεί η αιγοπροβατοτροφία γιατί υπήρξε μια σημαντική διαταραχή κυρίως το Πάσχα με τον περιορισμό των μετακινήσεων και άμεσα αποσαφηνίζεται το ύψος της αποζημίωσης ανά ζώο»

και εξετάζεται ο τρόπος ειδικής ενίσχυσης για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών.

Ιδιαίτερα αυστηρά θα είναι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους ελληνοποιούν και διακινούν νοθευμένο μέλι κυρίως από τρίτες χώρες,

ενώ έχει δοθεί η πρώτη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 10.5 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των ανθοπαραγωγών.

Ο κορωνοϊός και τα εμπορικά παιχνίδια μπορεί να επιφέρουν επισιτιστική κρίση
Στις επιπτώσεις του Covid 19 σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρθηκε ο κ Βορίδης εξηγώντας πως «πίσω από την πραγματική αναγκαιότητα αντιμετώπισης του κορωνοϊού με περιοριστικά μέτρα που όλοι έχουμε πάρει , μπορεί να κρύβονται σε ορισμένες περιπτώσεις και εμπορικά παιχνίδια, ειδικά σε θέματα διακίνησης τροφίμων που οφείλω να τονίσω ότι μέσω της διακίνησης τροφίμων δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Είναι απολύτως παράλογο να επιβάλλεται περιορισμός στη διακίνηση τροφίμων. Σκεφτείτε όμως ότι μπορεί κάποιος να παίζει με τις τιμές ή ακόμη με τη φημολογία ή και με τους περιορισμούς».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων εξηγεί ότι υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης εάν αρχίσουν να γίνονται περιορισμοί στη διακίνηση τροφίμων, συμπλήρωσε ο κ Βορίδης διευκρινίζοντας ότι «αν αρχίσει ο καθένας να κλείνει τα σύνορά του για να κάνει εμπορικά παιχνίδια ποιος θα πληρώσει το τίμημα; Οι ασθενέστερες οικονομικές χώρες . Κυρίως οι αναπτυσσόμενες . Εκεί θα δημιουργηθεί επισιτιστική κρίση. Και η επισιτιστική κρίση σ εκείνες τις χώρες θα δημιουργήσει τεράστιες πιέσεις μετανάστευσης και όλοι θα πρέπει αυτό να το αποτρέψουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ