Συνεντευξη Μεβλούτ Τσαβούσογλου φιλοξενεί Το Βήμα της Κυριακής και ο δημοσιογράφος Άγγελος Αθανασόπουλος. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αφήνει ανοικτό παράθυρο για μία κοινή προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο

Η συνέντευξη Τσαβούσογλου στο Βήμα της Κυριακής είναι σε διαφορετικό πνεύμα από αυτό της προκλητικότητας που συνήθως χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος ταγίπ Ερντογάν. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χωρίς να υποχωρεί από τις τουρκικές θέσεις μιλάει πιο διπλωματικά και σημειώνει πως η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη από θέση αρχής με το πνεύμα της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και συμφωνεί με πολλές από τις προβλέψεις της που αντανακλώνται στο Διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Όσον αφορά το μνημόνιο συναντίληψης της Τουρκίας Λιβύης, χαρακτηρίζει περίπλοκα τα προβλήματα για τα οποία κάθε μέρος έχει για τη δική του νομική ερμηνεία και σημειώνει πως στη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στο Λονδίνο δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Παρότι υπενθυμίζει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του δικαστηρίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο του ως επιλογή αν θα είναι στο εγγύς μέλλον αποδεκτό και για τις δύο πλευρές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ