Σε αναζήτηση τρόπου να διατεθούν τα χρήματα που θα μείνουν στο ταμείο από το αποθεματικό που έχει σχηματιστεί για παρεμβάσεις στην ενέργεια το 2023, αναζητούν στην κυβέρνηση, ώστε να δοθεί νέο πακέτο μέτρων όπως επιταγή ακρίβειας, νέα επιδότηση το πετρέλαιο θέρμανσης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για τα αναδρομικά αλλά και για ενίσχυση για τα καύσιμα.

Το ποσό για την επιταγή ακρίβειας, και τις επιδοτήσεις εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και τα 600 εκατ. από το αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2023 για παρεμβάσεις στις τιμές της ενέργειας.Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό ο οδικός χάρτης και οι επιπλέον παρεμβάσεις να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου.Τα σενάρια είναι αρκετά, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το περιεχόμενο των αποφάσεων που θα ληφθούν, αλλά και του χρόνου που θα αυτές ανακοινωθούν.

Πιο συγκεκριμένα:

Χορήγηση μηναίου επιδόματος ακρίβειας στους ευάλωτους με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για όσο διάστημα παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός. Το ποσό της ενίσχυσης αναμένεται να κυμανθεί στα 150-200 ευρώ.

Επέκταση της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου για ακόμα δύο μήνες Σήμερα η επιδότηση με τον ΦΠΑ ανέρχεται στα 25 λεπτά το λίτρο.

Κάποιες πληροφορίες θέλουν να έρθει και νέα επιδότηση στα καύσιμα, αλλά μόνο σε συνάρτηση με τις τιμές.

Βέβαια θα συνεχιστεί το καθεστώς των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο το ύψος της κρατικής ενίσχυσης να εξαρτάται από τη πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες και με στόχο να αποσβένεται ποσοστό έως 90% από τις επιβαρύνσεις στα οικιακά τιμολόγια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ