Πλεονασματικός κατά 1 δισ. ο ΕΦΚΑ – Αυξάνονται τα κονδύλια για το επίδομα ανεργίας – Προβλέπεται αύξηση της απασχόλησης κατά 1,8% και μείωση της ανεργίας από 17,4% φέτος στο 15,6% το 2020

Πλεόνασμα ύψους 1.021 εκατ. ευρώ προβλέπεται να εμφανίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία το 2020, σύμφωνα με τον κοινωνικό προϋπολογισμό βελτιωμένο κατά 202 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για το 2019. Το πλεόνασμα στηρίζεται στην αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 593 εκατ. ευρώ που προέρχονται κυρίως από τους μισθωτούς λόγω της βελτίωσης των μεγεθών της απασχόλησης αλλά και στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών του Δημοσίου.

Την ίδια ώρα προβλέπει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 192 εκατ. ευρώ , με βάση την εκτίμηση ότι η επίσπευση στην έκδοση των συντάξεων θα περιορίσει την υποχρέωση καταβολής αναδρομικών. Ειδικότερα εκτιμάται ότι η δαπάνη για τις κύριες συντάξεις θα παρουσιάσει μείωση κατά 121 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για τις επικουρικές θα μειωθεί κατά 71 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα προβλέπεται μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 475 εκατ. ευρώ καθώς εκτιμάται πως «η αύξηση των εσόδων από εισφορές σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη μείωση της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις διασφαλίζει την ομαλή καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών παροχών».

Μείωση προβλέπεται και στις προνοιακές παροχές καθώς καταργείται ολοσχερώς το ΕΚΑΣ από την 1/1/2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ