Βερολίνο και Παρίσι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της νέας αύξησης των μεταναστών στο Αιγαίο, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ φοβάται νέα έκρηξη των προσφυγικών ροών όπως το 2015.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ και της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ θα επισκεφθούν Άγκυρα και Αθήνα, προς το τέλη της ερχόμενης εβδομάδας (3-4 Οκτωβρίου), μαζί με τον απερχόμενο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς η πρωτοβουλία πραγματοποιείται υπό ευρωπαϊκό μανδύα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το βάρος πέφτει στην Τουρκία με τους Γερμανούς να εμφανίζονται διατεθειμένοι να παρέχουν υποστήριξη στο Λιμενικό της γείτονας χώρας. Διοικητικά μέτρα και συγκεκριμένα, την επιτάχυνση της διαδικασίας απόδοσης ασύλου εξετάζουν για την Ελλάδα.

Οι δύο υπουργοί θα εκφράσουν στην τουρκική κυβέρνηση τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ για το μεταναστευτικό. Θα ασκήσουν όμως πιέσεις και στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπροώθησης των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.