Εν μέσω πλήρους σύγχυσης, όπως συνεπάγεται το λουκέτο ενός διεθνούς ταξιδιωτικού κολοσσού με ιστορία από τον 19ο αιώνα, ο ελληνικός τουρισμός προσπαθεί να αποτιμήσει το μέγεθος των ζημιών που αφήνει πίσω της η κατάρρευση της Thomas Cook Αγγλίας.

Τα νούμερα για το «φέσι» στις ελληνικές επιχειρήσεις, σε μία πρώτη εκτίμηση είναι ιδιαιτέρως υψηλά δεδομένου ότι πρόκειται για έναν όμιλο, τον Νο2 στην Ευρώπη, που φέρνει συνολικά στην Ελλάδα στα 2,8 εκατ. επισκέπτες (σ.σ. με βάση τα στοιχεία του 2018), με τον κύριο όγκο να προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και από άλλες αγορές όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, σκανδιναβικές αγορές κ.τ.λ..

Κατά τις προβλέψεις που βασίζονται στις πρώτες αναγωγές, με βάση και έναν εκτιμώμενο τζίρο κοντά στο 1,2- δισ. ευρώ σύμφωνα με τα νούμερα του 2018 για τον όμιλο, υπολογίζεται μία μαύρη τρύπα για ένα συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στα πέριξ των 300 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση των 300 εκατ. ευρώ ανήκει στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο, λαμβάνοντας υπόψη και τις καθυστερήσεις που είχε στις πληρωμές του ο ταξιδιωτικός οργανισμός και αυτή την στιγμή δεν είναι γνωστές.

Αν ληφθεί υπόψη ότι οι πιστωτές «τράβηξαν το χαλί» στον βρετανικό όμιλο στις 22 Σεπτεμβρίου, μία αρνητική παράμετρος που θα πρέπει να προσμετρηθεί έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο ταξιδιωτικός οργανισμός πραγματοποιούσε τις πληρωμές του μετά από διάστημα δύο έως τριών μηνών, επομένως είναι κρίσιμη για τους Ελληνες ξενοδόχους η χρονική συγκυρία, που περιλαμβάνει το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου και μετά- την πλέον κρίσιμη, αντίστοιχα, περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό. Ενδεικτικά, με βάση τους υπολογισμούς των ξενοδόχων της Κρήτης, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ένα κονδύλι μεταξύ 80- 100 εκατ. ευρώ θεωρείται «χαμένο» για όλο το νησί.Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι αυτός που δέχεται τους περισσότερους «τριγμούς» από την κατάρρευση του τουριστικού οργανισμού, σε ένα ποσοστό 80% και το υπόλοιπο 20% αναλογεί στους τουριστικούς πράκτορες, που είναι οι τοπικοί συνεργάτες.

Μείζον ζήτημα υφίσταται με ξενοδόχους που τυχόν διατηρούν αποκλειστικές συνεργασίες με τον τουριστικό οργανισμό και δή όταν πρόκειται για πιο μικρούς ξενοδόχους, ενώ στον «αέρα» βρίσκονται οι κοντά στις 640 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα τέσσερα ιδιόκτητα ξενοδοχεία του ομίλου στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι συνολικά, ο όμιλος έχει κάτω από την «ομπρέλα» του συνολικά 48 ξενοδοχεία κάτω από 8 διαφορετικά brands και από αυτά, όπως προαναφέρθηκε, τα τέσσερα αφορούν ιδιόκτητες μονάδες στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλε τους τελευταίους μήνες ο οργανισμός για τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους του. Τα εν λόγω ξενοδοχεία θα κληθούν άμεσα να λάβουν αποφάσεις για την επόμενη μέρα, εφόσον φυσικά επιτύχουν να ξεπεράσουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αυτή την στιγμή μετά την κατάρρευση του ταξιδιωτικού οργανισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ