Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος έθεσε τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, στις επαφές που είχε με Τούρκους υπουργούς, στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϋλού, τον υφυπουργό Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατακλί, αλλά και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Κιράν, κατόπιν πρωτοβουλίας της τουρκικής πλευράς.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη μεταναστευτική πρόκληση με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας του 2016. Έγιναν σε καλό κλίμα, ήταν ειλικρινείς και άγγιξαν όλες τις πτυχές του ζητήματος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σε αυτήν, την πρώτη επικοινωνία, η ελληνική πλευρά επανέλαβε μετ’ επιτάσεως τη θέση της ότι όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί:

-Η Τουρκία να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών και να αποτρέψει αποτελεσματικά τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη,

-Η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές προς την Τουρκία, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση.

-Η Ευρώπη να αναγνωρίσει το βάρος των περίπου 4 εκ. προσφύγων και μεταναστών που έχει δεχθεί η Τουρκία στο έδαφός της.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, “συμφωνήθηκε η διαμόρφωση διαύλου απ´ ευθείας επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο, ο οποίος θα λειτουργεί εκ παραλλήλου με τον δομημένο υπηρεσιακό και επιχειρησιακό διάλογο ο οποίος θα γίνεται με αυξημένη συχνότητα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ