Εβδομάδα εξελίξεων για το μεταναστευτικό είναι αυτή που μόλις ξεκίνησε, σηματοδοτώντας και την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των κλειστών δομών. Οι οικοδομικές εργασίες θα ξεκινήσουν σήμερα Δευτέρα και θα πραγματοποιηθούν στις εκτάσεις που έχουν επιταχθεί. Οι εκτάσεις αυτές περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες καθαρισμού των γηπέδων και διαμόρφωσης προσβάσεων, την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ, καθώς και την τοποθέτηση θυρών πεζών και οχημάτων.

Για του λόγου το αληθές, αναρτήθηκε και στη Διαύγεια η απόφαση διενέργειας διαγωνισμού με διαδικασία διαπραγμάτευσης για τις περιοχές των νησιών της Λέσβου, Χίου και Σάμου. Η κυβέρνηση ακολουθεί τη σκληρή γραμμή, διαμηνύοντας πως ο διάλογος έχει εξαντληθεί. Όπως έχει γίνει γνωστό, εδώ και τέσσερις ημέρες ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης έχει διακόψει την επαφή. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού σχεδίου, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά αυτοδιοικητικών και άλλων τοπικών παραγόντων που αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η δημιουργία νέων δομών θα ξεκινήσει άμεσα. Δήλωσε πως αιτία της καθυστέρησης μέχρι σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. «Το μέγεθος του προβλήματος είναι δεδομένο όπως και η κατάσταση που παραλάβαμε. Το 2017 οι αφίξεις ήταν 33.000, το 2019 πλησίασαν τις 80 χιλιάδες. Η νέα κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει πάνω από 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, σύνορα με χαλαρό έως ανύπαρκτο έλεγχο, δομές σε απελπιστική κατάσταση και πάνω από όλα μια πολιτική χωρίς αποτρεπτικό προσανατολισμό και φροντίδα για σωστή κράτηση όσων μένουν στη χώρα».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε λίγους μήνες τα νησιά θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. «Ακόμη δεν έχουμε πετύχει το στόχο για επιστροφές, αλλά θα το κάνουμε, θα έχουμε 200 επιστροφές την εβδομάδα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να γίνουν τα κλειστά κέντρα στα νησιά. Επανέλαβε, επίσης, την κυβερνητική δέσμευση ότι μόλις γίνουν τα κλειστά κέντρα οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν, τονίζοντας ότι βασική αιτία των αντιδράσεων είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν πιστεύουν ότι θα κλείσουν τα ανοιχτά κέντρα.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης τοποθετήθηκε σε υψηλούς τόνους. Προανήγγειλε την κλιμάκωση των αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ασκεί μπούλινγκ προς τους νησιώτες, ενώ καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, λέγοντας ότι «δεν μπορεί ο κ. Μηταράκης να οδηγεί έναν ολόκληρο λαό σε καταστροφικές λύσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ