Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται το νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τα δικαιώματα όσων δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας και να επιστρέψει στην Τουρκία όσους δεν είναι πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται ότι και με το συνολικό σχέδιο δράσης στο οποίο εντάσσεται και το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση στοχεύει στην μεταφορά περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα εως το τέλος του έτους ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αυξήσει κατακόρυφα τις επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία.

Στην σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κατά την συζήτηση που προηγήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε ότι στόχος των προωθούμενων διατάξεων είναι η παροχή προστασίας «μόνο στους “ικέτες” ως ύψιστη πράξη ανθρωπισμού» εξαιρώντας όσους δεν πληρούν τα «χαρακτηριστικά του πρόσφυγα». Υπογράμμισε δε ότι θα εξαλειφθεί το πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που «οδήγησε έναν απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χώρων, οι οποίοι παραμένουν χωρίς νόμιμη αιτία».
Ειδικότερα, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει σε:

1) εισαγωγή σαφούς νομικού πλαισίου

2) διόρθωση δομικών σφαλμάτων του συστήματος παροχής ασύλου που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

3) εισαγωγή συστήματος εναρμονισμένο με τις επιταγές του ενωσιακού νομοθέτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ