Μεγάλες αλλαγές φέρνει το νέο ασφαλιστικό για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους. Σήμερα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί από τη βουλή στο πρώτο 10ημερο του Φεβρουαρίου.

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για ασθενείς ομάδες συνταξιούχων

Η παροχή θα χορηγείται κάθε Δεκέμβριο και θα χρηματοδοτείται από τον κοινωνικό προϋπολογισμό. Το ύψος και τα κριτήρια θα ορίζονται με υπουργική απόφαση.

Πρόκειται για ένα κονδύλι 0,5% του ΑΕΠ από τον κοινωνικό προϋπολογισμό το οποίο θα χρηματοδοτήσει – εκτός από την παροχή- και τις αυξήσεις από τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αναδρομικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις από τον Οκτώβριο του 2019 για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισηςμε βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Οι επικουρικές επανέρχονται στο επίπεδο του 2016. Μειώνεται στο 30% η παρακράτηση σύνταξης για όσους εργάζονται.

Προαιρετικά θα μπορούν να υπάγονται στην επικουρική ασφάλιση κλάδοι που δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, όπως οι αγρότες.

Εισφορές μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπει μείωση των εισφορών επί των μεικτών αποδοχών των μισθωτών με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης κατά 0,9% από την 1/7/2019. Κατά 0,5% θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές και κατά 0,4% θα μειωθούν οι εργατικές εισφορές.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται μεγαλύτερη (από το 0,9% τον ερχόμενο Ιούλιο) ή ταχύτερη (δηλαδή να έλθει πριν από τον Ιούλιο) μείωση. Υπενθυμίζεται πως κυβερνητική δέσμευση είναι η μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες την περίοδο 2020-2023.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ελεύθερη επιλογή εισφοράς μέσα από έξι κλίμακες. Οι ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1η κατηγορία : 155 ευρώ
  • 2η κατηγορία : 186 ευρώ
  • 3η κατηγορία : 236 ευρώ
  • 4η κατηγορία :297 ευρώ
  • 5η κατηγορία : 369 ευρώ
  • 6η κατηγορία : 500 ευρώ

Οι εισφορές υγείας ανέρχονται στα 55 ευρώ για την 1η κατηγορία και στα 66 ευρώ για τη 2η έως 6η κατηγορία.

Εντός δυο μηνών από την ψήφιση του νόμου πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να υπαχθούν για το 2020.

Όσοι δεν το πράξουν με αίτησή τους, θα ενταχθούν υποχρεωτικά στην πρώτη και κατώτατη κατηγορία.

Μπλοκάκια

Μειώνεται και σε πολλές περιπτώσεις καταργείται πλήρως η διπλή εισφορά για τους μισθωτούς με μπλοκάκι.

Η πλήρης απαλλαγή θα ισχύει για όσους καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 252 ευρώ.
Διαφορετικά πρέπει να πληρώσουν το υπόλοιπο.

Διαδοχική ασφάλιση

Μειώνονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του.

Σύμφωνα με τη διάταξη, θα απαιτούνται 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά έναντι 1.500 που ισχύει σήμερα, και 300 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία έναντι 500 που ισχύει σήμερα. Αντίστοιχα, για συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου θα απαιτούνται 600 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ