Κορονοϊός Ελλάδα μέτρα: Σταϊκούρας, Γεωργιάδης και Βρούτσης εξειδίκευσαν τα μέτρα συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ τα οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κορονοϊός Ελλάδα μέτρα: Ο υπουργός Οικονομίας στην αρχή της ομιλίας του τόνισε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι «θα στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία με αίσθημα δικαίου». Και πρόσθεσε: «Πλέον τα ομόλογα το ελληνικού δημοσίου είναι αποδεκτά. Η απόφαση της ΕΚΤ δίνει τη δυνατότητα αγορά ελληνικών ομολόγων έχει ήδη επεκτείνουμε τα μέτρα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος μέλος και όχι ως εξαίρεση».

Νέα μέτρα

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα εξής:

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, με διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων. Δυνατότητα αναστολής δόσεων για 3 μήνες.
Επεκτείνεται η ενίσχυση των 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη. Καλύπτονται 1,4 εργαζόμενοι, ελεύθεροι επιχειρηματίες, επιτηδευματίες που πλήττονται. Το συνολικό κόστος παρέμβασης ξεπερνά για τον Απρίλιο τα 2. δισ. Σήμερα θα δοθούν οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται, η λίστα είναι δυναμική και ανανεώνεται συνεχώς.
Θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το διάστημα 1-17 Μαρτίου
Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο, αλλά μπορεί να δοθεί και το καλοκαίρι.
108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ & ΓΓ Πολ.Προστασίας θα λάβουν δώρο Πάσχα.
«Στόχος, να μην αφήσουμε κανέναν συμπατριώτη μας πίσω. Αντιδρούμε με κοινωνικά αντανακλαστικά. Αλλά να μην ξεχνάμε να διαφυλάξουμε τους κόπους του ελληνικού λαού και την ανάκαμψη της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Καλώ τους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν με αλληλεγγύη».

Άδωνις Γεωργιάδης
Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε: «Με 1 τηλεφώνημα στις τράπεζες θα γίνεται η αναστολή πληρωμής χρεών για 3 μήνες». Επιπλέον, «όσοι το επιθυμούν μπορούν αναζητήσουν εξατομικευμένες πιο ευνοϊκές λύσεις σε σχέση με το παρελθόν».

«Να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών που έχουμε κατακτήσει» σημείωσε προσθέτοντας: «Σύνθημά μας “Όλοι μαζί θα πάμε μπροστά και κανένας δεν μένει πίσω”. Δεν θα υπάρξουν πλέον οχλήσεις σε συνεπείς δανειολήπτες. Όποιος πλήττεται από την κρίση δεν θα πρέπει να ενοχλείται.»

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ελλείψεων στην αγορά σημειώνοντας: «Σήμερα δημοσιεύεται η ΠΝΠ που μας δίνει εργαλεία για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Επάρκεια υφίσταται. Όλες οι παραγγελίες [αντισηπτικά] είχαν παραδοθεί από χθες αλλά μέχρι το απόγευμα υπήρχαν ελλείψεις. Τα πρώτα πρόστιμα θα επιβληθούν στους κερδοσκόπους» προειδοποίησε.

«Προχθές ανακοινώσαμε την απόφαση για δυνατότητα παροχής δανείων 3 δισ. στις ΜμΕ. Μετά την απόφαση του Eurogroup, ανακοινώνουμε ότι σχετική παρέμβαση αν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, δύναται να ανέλθει στα 6 δισ. ευρώ»

Γιάννης Βρούτσης
«Δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους για τις επιχειρήσεις που μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους, βάσει του ΚΑΔ» ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ανακοίνωσε επίσης:

  • Όσες επιχειρήσεις ή εργοδότες πλήττονται σημαντικά θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Το μέτρο ισχύει για 1 μήνα.
  • Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού ρητά απαγορεύεται να κάνει απόλυση, Αν το κάνει, η απόλυση είναι άκυρη.
  • Τα 800 ευρώ θα είναι ποσό αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο.
  • Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν νομοθετικά τις επόμενες ώρες.
  • Το δώρο του Πάσχα προκειμένου να δώσουμε οξυγόνο στις επιχειρήσεις/εργοδότες, προσφέρουμε τη δυνατότητα να καταβληθεί στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Όσοι έχουν δυνατότητα μπορούν να το καταβάλουν το Πάσχα
  • Οι συντάξεις μη μισθωτών θα καταβληθούν 24 Μαρτίου 2020, του Δημοσίου στις 27 Μαρτίου, μισθωτών στις 30 Μαρτίου
  • Οι συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς, οι συνταξιούχοι να μην πάνε στις τράπεζες

Απευθείας μετάδοση από το ΥΠΟΙΚ:

Tα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις είναι οριζόντια και αφορούν σε όλες τις επιχειρήσεις των επιλέξιμων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία.

Δεδομένου ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις, οι ασφαλιστικές διευκολύνσεις, τα επιδόματα και οι επιδοτήσεις θα δοθούν αυστηρά στις επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όλοι οι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι που δεν ανήκουν στο λιανεμπόριο, στον τουρισμό και στις μεταφορές, που είναι ήδη επιλέξιμοι για στήριξη, ζητούν ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) τους να ενταχθεί σε αυτούς που θα λάβουν βοήθεια.

Να σημειωθεί πως όσοι κλάδοι και επιχειρήσεις λάβουν στήριξη δεν θα πληρώσουν έως τις 31 Ιουλίου τα εξής:

Οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ, πληρωτέες Μαρτίου.
Κάθε είδους βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΥΟ ή στα Ελεγκτικά Κέντρα.
Τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
Τις ασφαλιστικές εισφορές μηνός Φεβρουαρίου (χωρίς να πληρωθούν τόκοι και προσαυξήσεις).
Τις ρυθμισμένες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.
Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα διεκδικήσουν και την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, η οποία θα δοθεί από την Κυβέρνηση έως τα τέλη Απριλίου στους εργαζομένους επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους και σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ