Ώρα του πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένη για αύριο στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης έχει καταθέσει δύο ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό. Η πρώτη αφορά τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια και τη φονική πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως καταυλισμοί όπως της Μόριας δεν συνάδουν με αξίες ευρωπαϊκής χώρας και καλεί τον πρωθυπουργό να δράσει ενόψει του χειμώνα, όπου χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις καιρικές συνθήκες. Ο κ. Βαρουφάκης, μάλιστα, ζητεί να καταργηθούν «τα ιδιότυπα εσωτερικά σύνορα στη χώρα» που αφαιρούν από μετανάστες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, ενώ ζητεί «πολλές μικρές δομές ανά τη επικράτεια» ώστε «οικογένειες μεταναστών που σήμερα βρίσκονται στη Μόρια να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες».

Η δεύτερη ερώτηση αφορά τη στάση της Ελλάδας σχετικά με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει –ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 31 Οκτωβρίου– πως ένα άτακτο Brexit «σε περίπτωση που δεν αποφασιστεί η επέκταση της διαδικασίας του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, θα έχει μεγάλο οικονομικό και θεσμικό κόστος για όλη την Ευρώπη» και ρωτάει τον πρωθυπουργό αν έχει αποδεχθεί ως τετελεσμένο «την απαίτηση των διαπραγματευτών της Ε.Ε. για τη λεγόμενη ιρλανδική εγγύηση (Irish Backstop) που απορρίπτει η βρετανική κυβέρνηση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ