Την πιθανή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί διαρρέει το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Στελέχη του ΑΚΡ αναφέρουν ότι εκτός απροόπτου θα τελεστεί η πρώτη έπειτα από 86 χρόνια ισλαμική προσευχή στο ναό στις 15 Ιουλίου, ανήμερα δηλαδή της τέταρτης επετείου από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) αναμένεται να αποφασίσει στις 2 Ιουλίου επί της προσφυγής που έκανε ο κατά τα άλλα άγνωστος «Σύνδεσμος Προσφοράς στα Βακούφια, τα Ιστορικά Μνημεία και το Περιβάλλον» για την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος του 1934, του Κεμάλ Ατατούρκ για την μετατροπή του βυζαντινού μνημείου από τζαμί σε μουσείο.

Πήγες του ΑΚΡ, τονίζουν πάντως ότι πιθανή απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση στο να προχωρήσει στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, όπως ζήτησε προ ημερών ο πρόεδρος Ερντογάν.

Σε δημοσκόπηση που παρουσίασε, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το στέλεχος του ΑΚΡ Χαμζά Νταγ, οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος μαζί με τους Γκρίζους Λύκους του Ντεβλέτ Μπαχτσελί τάσσονται σε ποσοστό 90% υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τέμενος. Το ποσοστό αυτό πέφτει, στο συντριπτικό και πάλι 70%, μεταξύ των ψηφοφόρων του επίσης ακροδεξιού κόμματος ΙΥΙ της πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ και περιορίζεται στο 40% στους ψηφοφόρους του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).