Η Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο παρήγαγε μία συμφωνία που αριθμεί 55 άρθρα και εκτείνεται σε έξι σελίδες. Ούτε οι υπογράφοντες, όμως, δεν θα στοιχημάτιζαν υπέρ της εφαρμογής της. Η κατάπαυση πυρός και το εμπάργκο όπλων έγιναν δεκτά με ικανοποίηση, ωστόσο, οι περισσότεροι μοιάζουν να ξεχνάνε ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν έχουν καν συνυπογράψει το καίριο ζήτημα της ειρήνευσης.

Οι πρώτες ώρες μετά τη Διάσκεψη είναι ενδεικτικές του πόσο εύθραυστη είναι η συμφωνηθείσα εκεχειρία. Μία μόλις ημέρα μετά τη Διάσκεψη σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις. Οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ σε ανάρτησή τους υποστήριξαν ότι πολιτοφύλακες από τη Συρία μαζί με πολιτοφύλακες της κυβέρνησης Σάρατζ άνοιξαν πυρ «σε ευθεία παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός», που αποφασίστηκε στο Βερολίνο.

Περίπου 2.400 Σύριοι κι άλλοι μαχητές, κατά κανόνα τζιχαντιστές, βρίσκονται πλέον στο έδαφος της Λιβύης, σταλμένοι από την Τουρκία. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήδη εκπαιδεύονται κι άλλοι για να σταλούν στη Λιβύη. Η Τουρκία, που υποστηρίζει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Σάρατζ που εδρεύει στην Τρίπολη, σκοπεύει να αναπτύξει περίπου 6.000 ισλαμιστές μαχητές στη Λιβύη.

Είναι κοινό μυστικό, εξάλλου, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από την Διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς η απόφαση για την επιβολή του εμπάργκο όπλων πλήττει κυρίως τα δικά του σχέδια. Ο πόλεμος της προπαγάνδας, πάντως, έχει ήδη αρχίσει. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο εκπρόσωπο της κυβέρνησης Σάρατζ, κάνει λόγο για επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Χάφταρ στην περιοχή Σαλάχ Αλ Ντίν στην Τρίπολη. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι πραγματοποιούν επιθέσεις με όλμους και σε άλλες περιοχές στα περίχωρα της Τρίπολης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ