Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το χθες πρωί σχεδόν αμφισβήτησε την ελληνικότητα του Καστελόριζου και το βράδυ , σε μια διπλωματική κυβίστηση πρότεινε συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ , μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Τη θεωρούμε σημαντική για την περιοχή μας . Αρα, με τον διάλογο και τη διπλωματία, τα ζητήματα επιλύονται.

Αντί να αγνοούν τα δικαιώματά μας ή να μη μας υπολογίζουν , μπορούν να μοιραστούν. Θα θέλαμε η Ελλάδα, να μας προσεγγίσει με την ίδια νοοτροπία», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Ωστόσο, ανοικτός σε διάλογο με την Ελλάδα δήλωσε -για δεύτερη φορά σε 24 ώρες- ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Λίγες ώρες μετά τα όσα είπε στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, ο Τσαβούσογλου επανήλθε στη λογική του διαλόγου με την γείτονα, μιλώντας σε φόρουμ για τον τουρισμό το Σάββατο λέγοντες «Χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να ισχύσει κάποια συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο και δεν έχει κανένα όφελος για κανέναν. Αυτό που δεν μπορέσαμε να το εξηγήσουμε στο παρελθόν, το εξηγούμε με τα έργα μας: Με τα γεωτρύπανά μας και με τις συμφωνίες μας. Το κάναμε αυτό, αλλά θέλουμε να κάνουμε μονόπλευρα στο μέλλον; Όχι. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας»Σήμερα μήνυμα απάντηση προς την Τουρκία έστειλε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 107 χρόνων από τη μάχη του Κιλκίς εναντίον των βουλγαρικών δυνάμεων «Οι Έλληνες εμπιστευόμαστε την ισχύ, τη δύναμη και την αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επιβουλή»

Για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις αιγυπτιακές προσπάθειες για πολιτική λύση αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σημειώνοντας πως η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες. Παράλληλα, ο κ. Γεννηματάς τόνισε πως η Ελλάδα «πρόσφατα από κοινού με άλλες χώρες, εξέφρασε την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, την οποία και επαναλαμβάνει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ