ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ
Καθ. Κλινικής Φαρμακολογίας Α.Π.Θ.
ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ-ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΜΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΗΜΙΚΟ ΚΥΜΑ
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ΕΑΝ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟ ΠΡΙΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΑΝΟΣΙΑ

Σχετικά με τις επιφυλάξεις που εκφράζει μερίδα του κόσμου απέναντι στον εμβολιασμό κατά του Κορονοϊού, μίλησε μεταξύ άλλων στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα και στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ο καθ. Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας. Ο κ. Κούβελας σημείωσε ότι οι μελέτες έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν αποτέλεσμα σε 2 χρόνια. «Εμείς πήραμε τις μελέτες στο πρώτο δίμηνο. Αυτό εξορισμού δημιουργεί μία ανασφάλεια» Όπως εξήγησε, μπορούμε πράγματι να πούμε ότι σε 2 μήνες έχουμε αποτελέσματα «γιατί είχαμε πόρους και κάναμε τις δοκιμές σε πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα». Το πρόβλημα είναι ότι δε γνωρίζουμε τις παρενέργειες που μπορεί να έχει το εμβόλιο στον ένα χρόνο. «Προφανώς δε ξέρω αφού δεν έχω μελέτη ενός χρόνου. Άρα θα προτιμούσα το εμβόλιο να έρθει λίγο αργότερα που οι μελέτες θα ήταν λίγο καλύτερες.
Εμβόλιο κατά του Κορονοϊού. Γιατί τώρα;
Ο ίδιος, εξέφρασε και την απορία γιατί να γίνει τώρα ο εμβολιασμός. Όπως είπε αυτή τη στιγμή υπάρχουν απροσδιοριστίες με το εμβόλιο και η κυριότερη είναι για ποιο λόγο να ξεκινήσει εμβολιασμός εν μέσω πανδημίας, όταν δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι αν κάποιος εμβολιαστεί και την άλλη μέρα που δε θα έχει ακόμη ανοσία, κολλήσει τον ιό, αν θα είναι καλύτερα ή χειρότερα. «Άρα στο 2μηνο που χρειάζεται μέχρι να δημιουργηθεί ανοσία στον καθένα μας, ενδέχεται αυτοί που θα έχουν πάρει το εμβόλιο να είναι σε χειρότερη μοίρα από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Ίσως νοσήσουν πιο σοβαρά. Δεν το ξέρουμε. Δεν υπήρχε επομένως λόγος να γίνουν άμεσα εμβολιασμοί. Μέχρι να προστατευθούμε θα έχει φύγει το επιδημικό κύμα. Το κύμα ακολουθεί μία συγκεκριμένη μαθηματική καμπύλη. Το πιο λογικό θα ήταν να περιμένουμε να φύγει το ψηλό κύμα και να το κάνουμε αμέσως μετά.
Εμβόλιο για τους άνω των 70 και όσους έχουν σοβαρά νοσήματα-Οι υπόλοιποι μπορούν να περιμένουν
Το εμβόλιο κανονικά, το παίρνουν όσοι κινδυνεύουν από την αρρώστια, σημείωσε ο κ. Κούβελας. Ένας 20χρονος δεν κινδυνεύει άρα δεν είναι επιλέξιμος πληθυσμός για να εμβολιαστεί. Κινδυνεύουν όσοι είναι πάνω από 70 και όσοι έχουν κάποια νοσήματα που τους δυσκολεύουν στο αναπνευστικό. Έχουν πχ ΧΑΠ, αρρυθμίες, στεφανιαία νόσο κλπ. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που πρέπει πρώτοι να το κάνουν. Οι υπόλοιποι μπορούν να περιμένουν, κατέληξε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ