Δέκα νέες δομές στέγασης των προσφύγων και των μεταναστών στην ενδοχώρα θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, που αναφέρει πως η μεταφορά 20.000 ανθρώπων θα γίνει σε δύο φάσεις, με τη μία να βρίσκεται σε εξέλιξη και την άλλη να δρομολογείται στις αρχές Ιανουαρίου.

Η πρώτη φάση προβλέπει την μεταφορά 9.000 ανθρώπων ως το τέλος του έτους.

Η δεύτερη προβλέπει τη µεταφορά 11.000 ατόµων στις αρχές Ιανουαρίου του 2020.

Όπως γράφει η εφημερίδα, για να καταστεί δυνατή η αποσυµφόρηση των νησιών θα κατασκευαστούν συνολικά δέκα νέες ανοιχτές δοµές, µε το κύριο βάρος να σηκώνουν η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία, η Δυτική Ελλάδα και η Κρήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η Κρήτη για παράδειγμα, διατηρεί ένα από τα χαµηλότερα ποσοστά (0,15%), ενώ χαµηλά είναι τα ποσοστά στην Πελοπόννησο (0,24%) αλλά και στη Δυτική Ελλάδα (0,07%).

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται πολύ µακριά από άλλες, όπως η Ηπειρος, όπου το ποσοστό προσφύγων επί του πληθυσµού είναι 0,97%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφυγες θα µεταφερθούν και στην Αττική, όπου το σχετικό ποσοστό είναι 0,53%.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως ανώτατο όριο το 1%.

Όσον αφορά τους χώρους, στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για πρώην βιοµηχανικές εγκαταστάσεις, που θα ανακατασκευαστούν.

Διαθέσιµα στρατόπεδα του υπουργείου Εθνικής Αµυνας βρέθηκαν µόνο στη Βόρεια Ελλάδα.