Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στην ΕΡΤ τόνισε ότι ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν για δυο – τρεις μήνες, χωρίς να πειραχτεί το μαξιλάρι ασφαλείας, ακόμη και αν επεκταθούν – εφόσον χρειαστεί – τα μέτρα στήριξης των 6,8 δισ. ευρώ.

Ασπίδα στο «μαξιλάρι»
Το «μαξιλάρι» που υπάρχει στο δημόσιο και είναι περίπου 37 δισ. ευρώ, έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως:

Τα κλειδιά του «μαξιλαριού» δεν τα έχει η Ελλάδα.
Ένα μέρος είναι δεσμευμένο για τις μελλοντικές δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών στον υπάρχοντα σχεδιασμό είναι το «μαξιλάρι» να μείνει στο τέλος για χρήση. Συμφωνούν όλοι ότι ένα μέρος αυτού θα πέσει στην πραγματική οικονομία, αλλά όχι ακόμη και αυτό για δύο λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι το «μαξιλάρι» είναι το τελευταίο οχυρό και πρέπει να προφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού. Μέχρι τότε μπορεί να υπάρξουν τα διαθέσιμα κεφάλαια από τα υπάρχοντα χρήματα, τα όποια είναι αυτά, τα χρήματα από τον ESM, αλλά και μία ενδεχόμενη έξοδος στις αγορές εντός του επομένου μήνα, ειδικά τώρα που η απόφαση της ΕΚΤ για αγορά ελληνικών ομολόγων έχει ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν σημαντικά οι αποδόσεις, κοντά στα επίπεδα ου 1,5% από 4% που ήταν στο τέλος της περασμένης εβδομάδος.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό παράθυρο για πρόσθετες παρεμβάσεις αλλά και για παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Επίσης προανήγγειλε κλαδικές παρεμβάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα μειώσεων μισθών στο δημόσιο, στο ίδιο σενάριο κρίσης 2-3 μηνών. Άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο εάν η κρίση παραταθεί, να αλλάξουν τα δεδομένα, δει η κυβέρνηση και το υπουργείο ξανά το θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ