Ένταση προκάλεσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη», Ιωάννη Νασιούλα, ο οποίος χαρακτήρισε λαθρομετανάστες τους πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνται σε διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης μέσω του προγράμματος REACT το οποίο χρηματοδοτεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο Ι. Νασιούλας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την παράταση του προγράμματος, βάλλοντας κατά των προσφύγων, τους οποίους χαρακτήρισε λαθρομετανάστες, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, οι οποίοι έκαναν λόγο για φασιστική και ρατσιστική τοποθέτηση.

Μάλιστα ο Ι. Νασιούλας κατηγόρησε τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τους κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Α. Τσίπρα ότι οι ίδιοι φέρνουν «λαθρομετανάστες» στην Ελλάδα, ενώ δεν δίστασε να υποστηρίξει πως η συνέχεια του προγράμματος REACT προβλέπει τη φιλοξενία αλλοδαπών από ελληνικές οικογένειες κάτι το οποίο δεν έχει δεχτεί καμία ελληνική οικογένεια, ούτε «κάποιος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τα 40 σπίτια».